El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, acompanyat de l’alcalde d’Agullana, Alfons Quera, ha inaugurat la nova estació depuradora d’aigües residuals de la població, en un acte celebrat avui a les instal•lacions de la planta. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ens que depèn del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, ha finançat un 50% de la instal•lació, que té un cost total de 402.301,92 €, com a part de les inversions del Programa de sanejament d’aigües residuals urbanes de Catalunya 2002 (PSARU 2002), i l’altre 50% ha estat subvencionat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
La nova depuradora, que rep les aigües residuals del municipi, amb una població inferior als 800 habitants, té capacitat per tractar un cabal de 204 m3/dia, corresponent a una població de 1.000 habitants. La instal•lació tracta les aigües residuals que arriben a través d’un col•lector que recull els abocaments de la xarxa de clavegueram municipal, i es basa en un sistema de depuració de tipus biològic mitjançant la tecnologia de fangs activats. Aquest sistema disposa d’un pretractament amb reixa de desbast d’elements gruixuts, un tamisatge que separa els residus flotants, un sobreeixidor amb bypass i un dessorrador. Posteriorment, es realitza el tractament biològic, que permet, mitjançant un procés d’aeració prolongada i la recirculació de fangs activats, la transformació de l’amoni de l’aigua bruta en nitrogen gas que és expel•lit a l’atmosfera. Aquest tractament secundari es realitza en el reactor biològic, des del qual l’aigua tractada surt cap al decantador secundari on se separen els microorganismes (biomassa) de l’aigua bruta, que pel seu propi pes es dipositen al fons i des d’aquí són bombejats al pou de fangs de 69 m3 de capacitat.
Aquesta nova instal•lació permetrà que les aigües residuals siguin tractades abans del seu retorn a la riera del Gou, tributària del riu Llobregat d’Empordà, amb uns paràmetres de qualitat elevats amb l’objectiu de millorar l’ecosistema aquàtic.
Característiques tècniques
Els elements que conformen la nova EDAR s’ubiquen en dos edificis que allotgen una part del pretractament, per un cabal mitjà horari previst de 65 m3: el recinte de depuració biològica, amb una capacitat de tractament de 32 m3/hora, que consta d’un tanc d’aeració de 190,29 m3 i d’un decantador secundari de 36,31 m3, i les sales de bufadors i de control del procés. La producció de fang que s’obtindrà diàriament serà de 37 kg de matèria seca.