L'Ecoparc 4 tindrà una capacitat de tractament de fins a 300.000 tones anuals de resta i de fins a 75.000 tones anuals de matèria orgànica

La nova infraestructura millorarà les condicions dels residus que es dipositen a Can Mata, ja que es tractaran prèviament

La nova planta forma part del conjunt d'infraestructures que s'estan desplegant d'acord amb el nou model de gestió dels residus impulsat pel Govern

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha visitat aquest matí l’entorn en què es construeix l’Ecoparc 4 dels Hostalets de Pierola, acompanyat del president de l’Entitat del Medi Ambient, José Cuervo; l’alcalde dels Hostalets de Pierola, Pere Barbado; el gerent de l’Entitat Metropolitana, Carles Conill, i la gerent de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català.

El conseller ha manifestat el seu suport al municipi dels Hostalets de Pierola i ha insistit en què aquest Ecoparc és una instal·lació essencial per a Catalunya. Baltasar ha recordat que el model de tractament de residus del Govern autonòmic es regeix pel principi de proximitat. Per la seva banda, l’alcalde Barbado ha mostrat la seva satisfacció per la visita de Baltasar i ha dit que “és la primera vegada que un conseller de la Generalitat de Catalunya ens mostra el seu suport pel que fa a una instal·lació de tractament de residus com l’Ecoparc”.

El quart Ecoparc de Catalunya s'ubica en un terreny a l’entorn del dipòsit controlat de Can Mata i entrarà en servei l’any 2009. La construcció i explotació per 15 anys d’aquesta nova planta es va adjudicar a l’empresa Cespa, i representa una inversió total de 71,3 milions d’euros. L’Agència de Residus de Catalunya finança íntegrament aquesta obra, en el context del contracte programa amb la Generalitat de Catalunya.

La nova infraestructura donarà servei a diversos municipis de la regió metropolitana de Barcelona, fonamentalment de la comarca del Baix Llobregat, i es dedicarà al compostatge de la fracció orgànica (restes de menjar i vegetals) i a la bioestabilització de la resta (els residus que no són objecte de recollida selectiva). Tindrà una capacitat de tractament de fins a 300.000 tones anuals de resta, i de fins a 75.000 tones anuals de fracció orgànica, de deixalles procedents de municipis que ja han implantat la recollida selectiva de la matèria orgànica.

Un nou model per tractar residus

La posada en marxa d'aquesta planta millorarà les condicions dels residus dipositats a Can Mata, ja que aquests passaran prèviament per processos de tractament i recuperació i al dipòsit controlat només arribarà el rebuig final. Així, amb el funcionament dels ecoparcs es redueix la quantitat de brossa destinada al dipòsit controlat.

Tant l’Ecoparc com el dipòsit controlat de Can Mata formen part del nou model de residus impulsat per la Generalitat de Catalunya en cooperació amb els ens locals. Aquest nou model proposa incrementar la prevenció i la recollida selectiva, i recuperar el màxim de la fracció resta, de manera que es destini el mínim de rebuig a l’abocador o a la planta incineradora.

Per implantar aquest model s’ha dissenyat el Pla territorial sectorial d’infraestructures. D’acord amb els principis de proximitat i suficiència, el propòsit bàsic d’aquest programa és reduir els desplaçaments dels residus i construir instal·lacions de tractament i recuperació de residus que redueixin les necessitats d’abocadors i incineradores, i, d’acord amb la normativa vigent, reduir al màxim la proporció de matèria orgànica dels residus destinats a dipòsit controlat.

D’altra banda, també és clau el suport als ens locals, mitjançant el finançament de les inversions i l’aportació de recursos tècnics, ajuts al foment de la recollida selectiva de matèria orgànica i altres recollides en origen.