El conseller de Medi Ambient i Habitatge visita l'estany d'Ivars Vila-sana

Avui, 2 de febrer, és el Dia Mundial de les Zones Humides

query_builder   2 febrer 2007 17:44

event_note Nota de premsa

El conseller de Medi Ambient i Habitatge visita l'estany d'Ivars Vila-sana

Avui, 2 de febrer, és el Dia Mundial de les Zones Humides

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha visitat avui, 2 de febrer, Dia Mundial de les Zones Humides, l’estany d’Ivars Vila-sana al Pla d’Urgell acompanyat pel director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Joan Farré, i el director general del Medi Natural, Joan Pallisé. El conseller Baltasar ha volgut  commemorar aquesta diada internacional visitant un dels projectes de conservació i de recuperació d’aiguamolls i zones humides de Catalunya.

Des de 1995, el Departament de Medi Ambient i Habitatge  porta a terme un projecte de recuperació i condicionament de l’estany d’Ivars Vila-sana, una de les 682 zones humides catalogades que hi ha a Catalunya segons l’inventari presentat aquesta setmana pel Departament de Medi Ambient i Habitatge.

L’any 2002 es va constituir el Consorci de l’estany d’Ivars Vila-sana i es van adquirir les 165 ha necessàries per iniciar-ne la recuperació. Els darrers tres anys, s’han finalitzat les obres prèvies a la inundació, s’han fet plantacions de vegetació de ribera, s’han construït nous equipaments i s’ha dut a terme el procés d’ompliment de l’estany, que ja es troba molt avançat. Des de l’any 2003 fins ara el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha aportat el 25% (39.150 euros/any) del pressupost anual del Consorci. I per al pressupost del 2007 es preveu un fort increment de l'aportació fins a 70.620 euros.

D'altra banda, a través de les ajudes per a zones humides, l'any 2006 el Departament de Medi Ambient i Habitatge va aportar 28.000 euros per a equipaments (caseta d'informació, plafons i cobrecontenidors). Durant el 2005 l’aportació va ser de 18.000 € per a diferents equipaments d'ordenació d'ús públic (passarel•la, taules i bancs per a les àrees de descans i adequació d'un aparcament).

Dia Mundial de les Zones Humides

El 2 de febrer de 1971 es va signar, a la ciutat iraniana de Ramsar, la Convenció sobre les Zones Humides, coneguda popularment com el conveni o la llista Ramsar. L’objectiu d’aquest tractat internacional és treballar a favor de la conservació i l’ús racional dels aiguamolls i els seus recursos. Aquest conveni té una llista de zones humides d’importància internacional, que actualment està formada per 150 països implicats i 1.590 zones humides d’arreu del planeta, que suposen 134 milions d’hectàrees d’aiguamolls protegits.

Quan un país designa una zona Ramsar es compromet a promoure la conservació i l’ús racional de la zona humida mitjançant un pla de gestió que s’ha de plantejar i posar en pràctica amb la participació de tots els agents locals. A Catalunya actualment hi ha 4 zones incloses en la llista del conveni Ramsar: el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’Estany de Banyoles.

A més de les zones Ramsar, a Catalunya hi ha moltes més àrees de gran importància per la seva condició de zona humida. El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha actualitzat l’Inventari de zones humides de Catalunya i n’ha catalogat 68 més, fet que eleva la xifra total d’aquests ecosistemes a 682. La gran majoria d’aquests espais gaudeix d’algun tipus de protecció, ja sigui perquè formen part d’espais naturals de protecció especial o bé perquè estan protegits per la normativa del PEIN o de la xarxa Natura 2000.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined