El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha manifestat avui que “s’ha de destinar sòl per a fer milers de pisos de protecció oficial”. En el darrer any i mig, s’ha destinat sòl per a la construcció de 15.000 habitatges del Pla del Sòl 2005-2010 de la Generalitat que en preveu 122.000, un 50% dels quals de protecció oficial.

El conseller, que ha inaugurat avui les Jornades sobre Dret Urbanístic i Dret a l’Habitatge, ha destacat la importància d’articular de manera homogènia el territori, l’habitatge, el sòl i el paisatge: “No podem fer actuacions deslligades perquè sinó es creen problemes difícils de resoldre” i s’ha referit a les conseqüències de les pluges de la setmana passada en diferents comarques tarragonines.

Les jornades, celebrades a Barcelona i organitzades per l’empresa Adigsa, adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge, han reunit 300 professionals del sector jurídic, les administracions locals i autonòmica i, entre d’altres, promotors d’habitatge.

A l’acte d’inauguració també ha assistit el conseller de Governació i Administracions Públiques, Xavier Sabaté i Ibarz, que ha fet palès les dificultats per fer polítiques de progrés d’habitatge i ha enumerat els diferents instruments creats en els darrers tres anys: la llei de barris, la modificació de la llei de l’urbanisme, el Pla per al dret a l’Habitatge, el projecte de Llei del dret a l’habitatge i els articles 26, 27 i 47 de l’Estatut de Catalunya.

La regidora d’Urbanisme i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp, ha explicat que “la normativa urbanística és estatal i autonòmica, però l’administració local té també molta importància” i ha posat com a exemples la modificació de la Carta de Barcelona i la recent creació del Consorci de l’Habitatge de Catalunya.

Nova legislació de l’Estat i les comunitats autònomes

En una conferència plenària, moderada per la secretària d’Habitatge, Carme Trilla, s’han posat sobre la taula les perspectives en matèria de sòl, urbanisme i habitatge de l’estat, Catalunya i el País Basc. La subdirectora general de Política del Sòl del Ministerio de la Vivienda, Dolores Aguado, ha indicat que el Govern estatal està elaborant una nova Llei del Sòl i ha destacat que s’ha fet amb la màxima prudència per garantir l’exercici de les competències assumides per les comunitats autònomes.

La ponent de la Llei del dret a l’Habitatge i diputada al Parlament pel Grup ICV-EUiA, Dolors Clavell, ha destacat les principals mesures del Projecte de Llei del dret a l’habitatge a Catalunya, aprovat pel Govern català el 25 d’abril d’aquest any. Així, entre els reptes de futur confia que “la nova llei d’habitatge doni prestigi a la vivenda protegida assegurant l’establiment dels règims, els criteris d’adjudicació i les transmissions”. 

El director de Planificació d’habitatge del govern d’Euskadi, Javier Buron (EzKer Batua Berdeak), ha senyalat que la llei basca –que, casualment, ha entrat avui en vigor- preveu uns estàndards de reserves de sòl per a habitatges de protecció que van del 40% de reserva per a sòl urbà al 75% de reserva per a sòl urbanitzable. Al País Basc la qualificació dels habitatges amb protecció oficial és permanent.

Europa, un 13% de lloguer social; Catalunya, un 1,5%

Les jornades han ofert també una perspectiva de l’habitatge social a Europa. La directora de recerca de l’Observatori i Europeu de l’Habitatge Social, Darinka Czischke, ha donat dades del règim de tinença de l’habitatge als països membres de la CE: el 13% lloguer social, 19% lloguer privat, el 65% propietat i el 3%, altres. A Catalunya les dades divergeixen: 1,5% lloguer social, 13% lloguer privat i 85% propietat (2005). Darinka Cziscke ha anunciat que aquest 2006 s’ha creat la Carta de l’habitatge per impulsar a Europa polítiques d’urbanisme i cohesió social. De la seva banda, la presidenta de l’Associació Internacional del Dret de l’Urbanisme i professora a la Universitat de París I, Jacqueline Morand, ha constatat “l’augment de la presa de consciència de diputats, funcionaris i ciutadans de preservar la qualitat de vida confiant en el dret urbanístic i el dret a l’habitatge”.

Les jornades continuen demà al matí aprofundint en la legislació europea de la contractació pública en l’urbanisme, la connexió entre urbanisme i medi ambient i l’obtenció de sòl per a la construcció d’habitatge amb protecció oficial. El secretari general de Medi Ambient i Habitatge, Ricard Fernández Ontiveros, i el secretari general de Governació i Administracions Públiques, Antoni Fernández clouran demà les jornades.