L'Agència de Residus de Catalunya, la Mancomunitat d'Incineració de Residus Urbans i el Consell Comarcal del Tarragonès signen un conveni per establir un nou model de gestió dels residus municipals

Les instalolacions incloses al conveni, juntament amb la planta de tractament de residu orgànic de Botarell, doten el Tarragonès d'una solució global en la gestió de residus municipals

La millora d'infraestructures existents i la creació de noves instalolacions al Tarragonès suposen una inversió de gairebé 77 milions d'euros

Els municipis del Tarragonès aplicaran el nou model de gestió dels residus municipals impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, en virtut d’un conveni presentat avui dimarts, 30 de gener, entre l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) —del Departament de Medi Ambient i Habitatge—, la Mancomunitat d’Incineració de Residus Urbans i el Consell Comarcal del Tarragonès. L’acte ha estat presidit pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat per la gerent de l’ARC, Genoveva Català; pel delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté; per l’alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, i pel president de la Comissió de Medi Ambient del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí Pla.

La Mancomunitat d’Incineració de Residus Urbans i el Consell Comarcal del Tarragonès impulsaran la recollida selectiva, en especial de la fracció orgànica (restes de menjar i restes vegetals), dels residus municipals.

L’ARC es compromet a contractar l’elaboració del pla d’acció que permet implantar el nou model de gestió de residus municipals al Tarragonès. També assumeix la inversió necessària per a la millora i optimització de les infraestructures existents, així com de les de nova construcció.

En el cas de la millora d’instal•lacions que ja estan en funcionament, es tracta de l’optimització que s’ha de dur a terme a la planta d’incineració de la ciutat de Tarragona. Pel que fa a les infraestructures de nova creació, està prevista la construcció d’una instal•lació de tractament mecànic i  biològic annexa a la d’incineració de la ciutat de Tarragona. Les inversions que es duran a terme a la ciutat de Tarragona se situen a l’entorn de 77 milions d’euros.

Actualment està en construcció la planta de tractament mecànic i biològic de Botarell (Baix Camp), complementària a la planta de compostatge d’aquesta localitat. Aquesta instal•lació rebrà tota la fracció orgànica recollida selectivament del conjunt de les comarques tarragonines, i que s’ha adjudicat per 31 milions d’euros.

Aquest conveni s’emmarca en les accions promogudes pel Pla d’acció dels residus municipals 2005-2012 que està impulsant el Govern de la Generalitat de Catalunya, i que vol promoure al màxim la prevenció, la recollida selectiva i el tractament de residus, per garantir la màxima recuperació de materials. Amb la consolidació d’aquest acord, s’assoleix l’autosuficiència territorial entre les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, i es tanca la planificació d’infraestructures de les comarques de Tarragona, d’acord amb el Pla territorial sectorial.