Catalunya, entre els cinc primers de la Unió Europea amb més registres EMAS

L’empresa Kao Corporation, SA, dedicada a la fabricació de productes químics, ha rebut de mans del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, el registre europeu ecoambiental EMAS (Registre del Sistema d’Ecogestió i Ecoauditoria) com a reconeixement per haver adoptat criteris ambientals als seus centres de producció de Barberà del Vallès, Olesa de Montserrat i Mollet del Vallès.

La multinacional japonesa ha assolit, en els darrers anys, diferents objectius de millora com la reducció de residus, la reducció dels abocaments d’aigües residuals, la reducció de les emissions atmosfèriques, la implicació dels treballadors, l’estalvi d’energia, la minimització dels riscos d’accidents i la comunicació interna i externa dels resultats ambientals.

Per al futur, l’empresa té plantejades millores com ara desenvolupar un sistema de control i prevenció de la contaminació de sòls, reduir la producció de residus perillosos, reduir el consum d’energia, reduir la contaminació lumínica, reduir la càrrega contaminant abocada, usar energies renovables, i substituir productes perillosos per d’altres menys tòxics i/o nocius.

A més, l’empresa es planteja també reduir l’impacte del transport dels seus productes, millorar la gestió dels seus proveïdors i subcontractistes, i reduir l’embalatge dels seus productes.

Finalment, l’empresa ha fet, en el període 1995-2005, unes inversions ambientals per un valor aproximat de 12.000.000 €.

L’EMAS: qualificació ambiental

L’EMAS és un sistema de gestió mediambiental i d’auditoria per a les empreses que operen dins de la Unió Europea, Noruega, Liechtenstein i Islàndia. La seva finalitat és fomentar l’adaptació de les empreses a mètodes de producció i comercialització que tinguin un menor impacte mediambiental i permetre que aquesta informació sigui accessible al públic i a altres parts interessades.

Aquest sistema de gestió ambiental és conegut internacionalment com el sistema EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). L’EMAS promou la millora contínua del comportament ambiental de les organitzacions.

La qualificació ambiental EMAS aporta molts beneficis a les organitzacions com ara la reducció de costos, la millora de la imatge i la credibilitat de l’empresa o entitat, i l’augment de la confiança dels consumidors. La certificació també obre noves oportunitats de negoci, incentiva la innovació i incrementa l’eficiència.

Catalunya, al capdavant en implantacions

Catalunya representa aproximadament un 36% del total de registres d’Espanya i estaria entre els tres primers països de la Unió Europea en registres EMAS per milió d’habitants.

Si comparem Catalunya amb els estats de la Unió Europea, continua al capdavant en ocupar el cinquè lloc d’empreses amb registres EMAS.

 Fins al moment, el sector químic i el turístic són els capdavanters a Catalunya en l’obtenció del registre europeu ecoambiental EMAS.