El grup d'empreses Hera, Fomento de Construcciones y Contratas i Urbaser construirà i explotarà la nova instal·lació, adjudicada per 75 milions d'euros

La nova infraestructura aposta per un model de gestió dels residus basat en la prevenció i la màxima recuperació

La posada en funcionament de la planta de Vacarisses permetrà la clausura i restauració de l'actual dipòsit controlat de coll Cardús

El centre de tractament de residus municipals del Vallès Occidental es construirà a Vacarisses, segons ha adjudicat aquesta tarda per concurs públic el Consorci per a la Gestió de Residus d’aquesta comarca. L’adjudicació s’ha fet per un import de gairebé 75 milions d’euros al grup d’empreses Hera, Fomento de Construcciones y Contratas i Urbaser. A més de la proposta adjudicatària, s’havia presentat a aquest concurs el grup d’empreses Cespa–Ferrovial.

L’adjudicació, l’ha dut a terme el Ple del Consorci després de la reunió extraordinària del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental, reunit expressament per conèixer les dues ofertes. A la sessió, també hi han assistit el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, i la gerent de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, ja que serà l’Administració autonòmica qui assumirà el cost de la nova instal·lació.

La nova infraestructura gestionarà residus municipals i inclourà instal·lacions de tractament de la resta (els residus que no són objecte de recollida selectiva) i de matèria orgànica recollida selectivament (restes de menjar i fracció vegetal). Tindrà una capacitat de tractament de resta de 245.000 tones/any, i de gestió de matèria orgànica de 20.000 tones/any en una primera fase, i 20.000 més en una segona fase.

La planta de tractament de residus municipals del Vallès Occidental aposta per un model de gestió dels residus basat en la prevenció i la màxima recuperació. D’aquesta manera, s’evita portar residus sense tractar a les instal·lacions de disposició final.

La posada en funcionament de la nova instal·lació de Vacarisses permetrà la clausura i restauració de l'actual dipòsit controlat de coll Cardús. La planta forma part de la planificació per al període 2005-2012 d’una sèrie de centres de tractament que abasta tot Catalunya: el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió dels residus municipals de Catalunya.

L’inici de la construcció de la infraestructura es preveu per a aquest any 2007 i l’entrada en funcionament, per al 2009. El projecte arquitectònic de la planta preveu la seva integració en un entorn restaurat, amb un disseny innovador i amb una tecnologia provada i robusta.

Recollida selectiva al Vallès Occidental

L’any 2005, la comarca del Vallès Occidental va generar un total de 282.644,41 tones de residus municipals, mentre que la mateixa dada a Catalunya és de 4.196.147,65. També el 2005, cada habitant de la comarca va generar diàriament 1,36 quilos de residus, xifra que a Catalunya ascendeix a 1,64.

Antecedents

El Ple del Consorci per a la Gestió de Residus del mes de setembre de 2006 va aprovar el Pla de gestió integral de residus municipals al Vallès Occidental (PGIRM). Aquest document tracta l’estat actual del Pla, els objectius de recuperació de residus, les estratègies, l’esquema d’infraestructures necessàries i les previsions econòmiques, entre d’altres aspectes. El treball desenvolupat pel Consorci ha estat clau per a la concreció i actualització de les previsions d’evolució de les deixalles, l’ajustament de les infraestructures necessàries i el seu dimensionament.

El programa conté una planificació fins al 2012 de la generació de residus i recollides selectives per a cada un dels municipis. D’altra banda, es planifiquen les infraestructures necessàries per tractar els residus previstos tenint en compte les directrius del nou model de gestió recollit al PROGREMIC, que preveu els tractaments de totes les fraccions, inclosa la fracció resta, abans de la seva disposició definitiva.

Per complir el nou model de gestió que preveu el Programa de gestió integral de residus municipals de la comarca, el Ple del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental va aprovar, el dia 6 de juliol de 2006, les bases del concurs per contractar el nou centre de tractament de residus.

El 15 de setembre de 2006 es van presentar les dues ofertes: la del grup d’empreses format per Hera, Fomento de Construcciones y Contratas i Urbaser, i la UTE Cespa– Ferrovial. La mesa de contractació ha estat formada per representants de totes les formacions polítiques de govern del Consorci. Un cop constituïda la mesa, es va iniciar el període d’avaluació d’ofertes.

Per a més informació, us podeu adreçar a:

Consell Comarcal del Vallès Occidental                                                                                                                   Premsa i Comunicació                                                                                                                                                     Txell Vañó                                                                                                                                                                   Tel. 93 727 35 34 (ext. 15)                                                                                                                                         tvano@ccvoc.org

Agència de Residus de Catalunya                                                                                                                          Departament de Medi Ambient i Habitatge                                                                                                                        Premsa                                                                                                                                                                   Adriana Clivillé                                                                                                                                                                  Tel. 93 567 41 90                                                                                                                                            acliville@gencat.net