L'àmbit del Parc augmentarà en 1.451 hectàrees, i se situarà al llindar de les 15.300 ha

El Projecte de decret que es publica avui també crea tres reserves naturals noves

El Diari Oficial de la Generalitat publica avui l'anunci d'informació pública del Projecte de decret de modificació dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, de declaració de reserves naturals parcials i de concreció topogràfica de l’àmbit territorial del Parc Natural i de les seves reserves naturals.

L’objectiu fonamental del document és la revisió i actualització de la delimitació d’aquest espai protegit, i recull els límits del Parc Natural i de les seves reserves naturals previstos en el document de revisió del Pla especial. De fet, la tramitació d’aquest Projecte de decret s’emmarca en el procés de revisió del Pla especial, actualment en curs, i constitueix el pas previ a la tramitació del nou Pla, que també s’iniciarà en els propers dies.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va ser creat l’any 1982 per Llei del Parlament de Catalunya, i la concreció dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’àmbit territorial de les zones declarades reserva natural van ser aprovats pel Decret 71/1986, de 13 de febrer. Des d’aleshores, aquells límits originals han experimentat diverses modificacions, entre les quals cal destacar l’ampliació que es va produir l’any 2001, amb la incorporació de la totalitat del municipi de Sant Feliu de Pallerols. En aquests vint anys s’ha avançat de forma molt notable en el coneixement del territori de la zona volcànica i també en l’àmbit de la cartografia, ara molt més precisa gràcies a les bases digitals actuals. Tot plegat aconsella dur a terme una revisió, actualització i unificació en una sola norma dels límits actualment vigents, reflectida en la concreció cartogràfica que ara es duu a terme.

L’àmbit territorial actual del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa comprèn el territori d’11 municipis i una superfície d’unes 13.800 ha. El Projecte de decret preveu també l’ampliació del Parc en diversos sectors que, en conjunt, representaran un increment d’unes 1.450 ha (aproximadament un 10,5% respecte a la superfície actual), de manera que la seva superfície se situarà al llindar de les 15.300 ha. Entre els sectors que s’incorporen a l’àmbit del Parc Natural cal destacar, per la seva major extensió, el sector del vessant est de la serra de Mont-ros i la capçalera de la vall de Begudà, ja proposades en la revisió del planejament urbanístic de Sant Joan les Fonts; el sector meridional de la serra de Finestres, als termes municipals de Sant Aniol de Finestres i les Planes d’Hostoles, sector ja protegit actualment pel Pla d’espais d’interès natural, i els sectors situats al peu de la serra de Xenacs al municipi de les Preses, que també deriven del procés de revisió del planejament urbanístic municipal.

La Junta de Protecció ha considerat necessari incloure en el Projecte de decret la declaració de tres noves reserves naturals per tractar-se d’àrees d’interès volcànic de caràcter singular i en bon estat de conservació. Concretament, es declaren reserva natural parcial els volcans de Sant Marc i Puig Roig, al municipi de Sant Feliu de Pallerols, i el conjunt format pels volcans del Cairat, Claperols i Repassot, al municipi de Sant Joan les Fonts, tot plegat amb una superfície total de 141 ha.

Finalment, pel que fa la resta de reserves naturals, s’ajusten els límits d’acord amb els coneixements i les bases cartogràfiques actuals, de manera que s’abandonen les referències cadastrals utilitzades fins ara, i es passa a una definició gràfica única. Aquesta concreció cartogràfica, juntament amb la unificació en una sola reserva dels volcans de Can Tià i de Fontpobra i les tres noves reserves, dóna lloc a un mapa final que passa de les 26 a les 28 reserves naturals parcials, amb una superfície total sota aquesta categoria de protecció que s’amplia de les 980 ha a les 1.182 ha.

La informació pública del Projecte de decret comporta l’obertura d’un període d’audiència als ens locals i la recollida d’informes de les administracions i altres organismes interessats. Posteriorment, la Junta de Protecció introduirà, si escau, les esmenes i modificacions consegüents. L’aprovació definitiva correspon al Govern de la Generalitat. La documentació es pot consultar a la seu de la Direcció General del Medi Natural, a les delegacions territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i a les dependències del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. També es pot consultar a la pàgina web del Departament de Medi Ambient i Habitatge (http://mediambient.gencat.net). El termini d’exposició al públic és de 30 dies a partir de dilluns.