Al'àrea de caça d'Anya (Noguera) la prohibició és per un any i a la de l'Altet (Urgell) és per un període mínim de dos anys

Els Agents Rurals han identificat quatre persones mentre cololocaven esquers enverinats en dos vedats

Els Serveis Territorials a Lleida del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha suspès l’activitat cinegètica en dues àrees privades de caça, a la població d’Anya, al terme municipal d’Artesa de Segre (Noguera), i a l’Altet (Urgell). En els dos casos és per la presumpta utilització de verins. Aquestes són les dues primeres resolucions que es dicten a Catalunya relacionades amb l’ús de verí. A altres comunitats, com Castella-la Manxa o Andalusia, ja fa anys que s’aplica i ja s’ha suspès temporalment la caça en més de 50 vedats.

En el cas d’Anya, la retirada de l’autorització per caçar és per un any. Els fets es remunten a l’any 2002, quan, després de diversos episodis d’enverinament de fauna salvatge i domèstica, els Agents Rurals van sorprendre el gestor de l’àrea de caça col·locant verí. Per aquests fets, el Jutjat Penal de Lleida va condemnar-lo per un delicte contra la fauna i va haver de pagar una sanció econòmica de 3.500 euros. A més, resta encara pendent l’abonament de la indemnització corresponent, sanció econòmica que, d’acord amb la resolució judicial, l’ha d’establir el Departament de Medi Ambient i Habitatge, un cop valorada  la fauna que s’ha trobat morta.

A l’àrea de caça de la població d’Altet la prohibició per caçar és per un període mínim de dos anys. Els fets es remunten als anys 2003 i 2005, quan es va trobar una gran quantitat de fauna morta, entre la qual hi havia alguns exemplars d’espècies protegides en perill d’extinció. A més, el gestor d’aquesta zona de caça, un veí de Manresa, té diverses causes pendents als jutjats de Cervera per presumptes delictes mediambientals relacionats amb l’ús de verí.

Enverinar té un risc per a la fauna, ja que mata indiscriminadament tot animal, des d’una guineu fins a un trencalòs. En la majoria dels casos, un cop ingerit el verí la mort és inevitable. El codi penal castiga l’ús de verí amb penes de presó que van de quatre mesos a dos anys i una multa de 8 a 24 mesos i la retirada de la llicència de caça per un període de dos anys.

L’ús de verí és un aprofitament abusiu que es contraposa a la relació que s’estableix entre l’Administració i els gestors o titulars de vedats de caça, als quals l’Administració lliura un dret exclusiu de gestió i aprofitament cinegètic sempre que aquest sigui ordenat, racional i no abusiu. En aquests dos casos, les mesures cautelars s’estableixen sota criteris tècnics de protecció dels béns encomanats a l’Administració. 

Identificades quatre persones al març per l’ús de verins

D’altra banda, durant el mes de març els Agents Rurals de la demarcació de Lleida han resolt dos nous casos d’ús indiscriminat de verí per al control de depredadors, i han identificat quatre persones més.

La primera actuació és del 3 de març. Els Agents Rurals van enxampar dues persones col·locant llonganissa untada amb producte tòxic en una àrea de caça del terme municipal de Talavera (La Segarra). Les dues persones haurien col·locat aquest esquer suposadament per matar depredadors com la guineu, la fagina o la geneta, ja que ho van fer poc després de deixar anar perdius per caçar-les. Les investigacions posteriors van permetre descobrir que les dues persones identificades eren gestors del vedat. 

La segona actuació és del 30 de març, al terme municipal de Savallà del Comtat (Conca de Barberà). En aquest cas es van identificar dues persones en el mateix moment en què posaven diversos esquers enverinats en diferents indrets de la zona on hi havia instal·lacions d’aclimatació i alliberament de conills i perdius. Els Agents Rurals van escorcollar el vehicle dels sospitosos i hi van trobar un pot de verí de gran toxicitat i diferents tipus d’esquer de peix. També van trobar altres esquers i estris relacionats amb la intoxicació de la fauna amb verí , amagats en una edificació en estat ruïnós a l’àrea de caça. El mateix dia a la nit es va donar per finalitzada l’actuació després de retirar la totalitat dels esquers enverinats que moments abans havien posat els presumptes responsables. Les investigacions d’aquest cas van començar l’any passat arran d’una denúncia d’un particular, que va informar de la mort d’un gos de la seva propietat en circumstàncies estranyes.