El Consorci ha celebrat aquest matí la primera reunió amb l’objectiu de constituir-se formalment i assentar les bases per a la seva posada en funcionament. Seguint els estatuts aprovats per la Generalitat el passat 3 de maig, i per acord dels plens municipals de Viladecans, de 26 de maig, i del Prat del Llobregat, d’1 de juny, s’han    nomenat els diferents càrrecs i membres del Consorci.

El conseller Salvador Milà ha estat nomenat president del Consorci, el director general del Medi Natural, Ramon Luque, n’és el vicepresident i la Gerència del Consorci ha recaigut en Irma Fabró, cap de la Secció de Medi Ambient de l’Ajuntament del Prat de Llobregat. A més, el Consell Rector està integrat per membres dels dos consistoris que formen part del Consorci. Els representants de l’Ajuntament de Viladecans són l’alcalde, Jaume Montfort, i el tinent d’alcalde de l’Àrea de Medi Ambient i Espai Públic, David Massana. En representació de l’Ajuntament del Prat de Llobregat s’han nomenat membres del Consell l’alcalde, Lluís Tejedor, i el tinent d’alcalde coordinador de l’Àrea d’Urbanisme, Territori i Medi Ambient, Sergi Alegre.

El Consorci es va crear per gestionar de manera integrada el conjunt d’espais naturals del delta del Llobregat, amb la finalitat de vetllar per la conservació dels seus sistemes naturals, per la  preservació de la biodiversitat que acullen i pel foment del seu estudi i coneixement. Així mateix, ha de treballar per promoure’n un ús públic sostenible, lúdic i educatiu, com a instrument per incrementar la conscienciació social envers els valors ecològics, paisatgístics, territorials, culturals i socials del delta del Llobregat.

Aquest territori acull un mosaic de paisatges de gran interès natural. El tram final del riu Llobregat, els aiguamolls, les pinedes litorals i la platja configuren un conjunt de valor estratègic en l’entorn metropolità amb elements, espècies i comunitats d’importància internacional.

El delta del Llobregat té 20 hàbitats naturals d’interès comunitari, dels quals 3 han estat declarats d’interès prioritari per a la conservació; acull l’única població catalana de trencadalla; hi viuen 20 espècies d’orquídies, i més de 350 espècies d’ocells hi han estat citades. És un punt estratègic dins la ruta migratòria de la Mediterrània occidental i en el conjunt d’aiguamolls litorals catalans.

La seva centralitat territorial el converteix en un magnífic espai d’ús educatiu i lúdic, ja que és a menys de 30 minuts de més del 50% de la població de Catalunya. L’any 2003 va ser visitat per 57.548 persones, 17.842 com a visites guiades i 39.706 com a visites lliures als espais controlats del delta del Llobregat (reserva del Remolar-les Filipines i el seu entorn).

El Consorci per a la protecció i gestió dels espais naturals del delta del Llobregat és una entitat pública creada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i pels ajuntaments del Prat de Llobregat i de Viladecans.  Aquesta configuració inicial es preveu que sigui ampliada amb la incorporació d’entitats públiques o privades l’activitat de les quals estigui en consonància amb els objectius del Consorci, el qual comptarà, també, amb un Consell de Cooperació que es constituirà com a òrgan de consulta, de participació i d’informació en les qüestions pròpies de l’àmbit d’actuació del Consorci.

Aquest àmbit d’actuació és el constituït pels espais naturals del delta del Llobregat que formin part dels termes municipals dels ajuntaments que l’integren i es podrà estendre i abastar nous municipis, sempre que aquests municipis formin part del Consorci. Inicialment gestiona, aproximadament, unes 700 hectàrees amb uns 10 quilòmetres d’itineraris senyalitzats.

El Consorci s’ha instal·lat, de manera provisional, a les dependències del Centre d’Informació Ambiental Cases d’en Puig, a la ciutat del Prat de Llobregat.