El Programa de sanejament d’aigües residuals urbanes (PSARU 2005), que substitueix el programa elaborat l’any 2002, estableix uns nous objectius de qualitat que asseguren l’acompliment de la Directiva marc de l’aigua, alhora que fa una diagnosi de totes les necessitats i de les actuacions d’ampliació, millora, adaptació i remodelació de depuradores ja existents. També s’hi aborda la voluntat d’establir una definició que permeti concretar, per primera vegada, la frontera competencial entre sanejament en baixa i sanejament en alta, així com la inclusió del Programa de tractament de fangs de depuradora.

El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat inicialment avui el PSARU 2005, un instrument de planificació hidrològica que desenvolupa el Pla de sanejament de Catalunya i que té com a objecte la definició de totes les actuacions destinades a la reducció de la contaminació originada per l’ús domèstic de l’aigua en compliment del Reial decret llei 11/1995, de 28 de desembre, que estableix les normes sobre tractament d’aigües residuals urbanes.

L’aprovació de la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2000, per la qual s’estableix un marc comunitari d’actuació en l’àmbit de la política d’aigües, també anomenada Directiva marc de l’aigua, introdueix aspectes prou rellevants que requerien la necessitat d’elaborar un nou PSARU.

Aquesta mesura ha de permetre definitivament que el compliment dels abocaments de les depuradores públiques estigui garantit encara amb major regularitat. Així mateix, es preveu l’execució d’obres que permetran la reutilització d’aigües depurades.

Cal assenyalar que la relació d’infraestructures que defineix el nou PSARU és molt similar a l’aprovada l’any 2002, però amb algunes diferències derivades dels resultats del document IMPRESS sobre la qualitat de les masses d’aigua i el risc d’incompliment de la Directiva marc de l’aigua, així com les noves consideracions respecte de la capacitat d’inversió de l’ACA en casos on no té plenes competències.

Es fa una reprogramació de les obres que cal fer i una relació exhaustiva dels sistemes pendents d’executar, on s’estableixen dos escenaris d’actuació entre els anys 2005 a 2008 i 2009 a 2014.

Inversió de més de 1.000 milions d’euros

El valor total de la inversió en la construcció de noves depuradores o sistemes de sanejament de les 1.802 obres previstes és de 1.068,2 milions d’euros i el termini d’execució és el 31 de desembre de 2008 per al primer escenari, i del 31 de desembre de 2014 per al segon escenari.

Les necessitats financeres derivades de l’explotació, la conservació i el manteniment no només de les depuradores ja existents, sinó també de les derivades de la inversió del PSARU 2005 i del Programa de tractament de fangs de depuradora que s’hi incorpora, han estat avaluades en 4.619 M€ per al període 2005-2014, fet que suposa un 72% de les necessitats financeres globals de l’Administració hidràulica catalana en aquests deu anys.