Durant la darrera setmana d’agost hi ha hagut una certa disminució d’afluència de banyistes a les platges

Segons els resultats de l’anàlisi de les aigües litorals, que realitza setmanalment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el 93% de les platges (225 punts de control) han obtingut una qualitat sanitària molt bona, el 5% (11 punts de control) una qualitat bona i el 2% (5 punts de control) una qualitat moderada.

La major part de les platges catalanes (91%) han presentat un aspecte de l’aigua molt bo o bo, i les platges del litoral de la Demarcació de Barcelona han recuperat la seva qualitat, després de les fortes pluges del dia 20 d’agost. Aquesta darrera setmana d’agost hi ha hagut una certa disminució de l’afluència de banyistes a les platges, especialment a la demarcació de Girona i, aquesta menor afluència s’ha traduït en menys residus a la sorra, sobretot burilles. Globalment, l’aspecte de  la sorra ha estat, en un 90% dels casos, bo o molt bo.

D’altra banda, durant aquests dies a les platges de Vilassar, Cubelles, Cunit i Segur de Calafell s’ha observat a la sorra, a primera línia de mar, petites taques de quitrà. També cal destacar que des de la darrera setmana del mes d’agost s’estan observant a l’aigua, llises moribundes o mortes, majoritàriament en algunes platges del Maresme, però també se n’han vist a la costa de la Selva, i del Baix Llobregat. Es tracta d’un episodi de mortaldat de peixos de poca rellevància (atès el nombre d’exemplars observats) i que ja, pràcticament, ha finalitzat. Atenent a les seves característiques (ha afectat a un ampli sector de la costa i tots els exemplars són de la mateixa espècie) es descarta que l’episodi s’hagi originat per la contaminació de les aigües. Tot apunta que es tracta d’un problema intern de l’espècie. Per això, s’està col•laborant amb el Centre d’Aqüicultura de l’IRTA per investigar més a fons aquest fenomen.

Fitoplàncton

Les coloracions de fitoplàncton (concentracions elevades d’algues microscòpiques a l’aigua) no s’han observat a les platges on habitualment s’havien vist al llarg de l’estiu. Únicament la platja de Sant Feliu de Guíxols ha presentat una coloració verdosa, no gaire intensa.

Meduses

Pel que fa a la presència de meduses, han continuat observant-se en diferents llocs de la costa. Normalment s’han vist individus aïllats de l’espècie Rhizostoma pulmo, excepte a les platges de Blanes i Cambrils, on s’han observat quantitats més elevades. També s’han observat, a l’igual que la setmana anterior, alguns exemplars d’àguiles marines a prop de la costa, al Maresme.