Membres del cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge han sorprès tres individus, gestors de l’àrea, mentre col·locaven, presumptament, carn enverinada a l’Àrea Privada de Caça de Montoliu de Segarra. Els Agents Rurals destinats a l’Àrea de Furtivisme han estat fent el seguiment d’aquests individus i els han interceptat una arma de caça, gran quantitat de verí i diverses arts de caça il·legals; entre d’altres: tres xarxes japoneses, cartutxos tipus posta i diverses trampes com hams tipus popera, llaços no selectius, etc. Els presumptes autors d’aquests fets han passat a disposició judicial.

Les investigacions en aquesta zona van iniciar-se per la denúncia d’un ciutadà el gos del qual es va enverinar per la zona dels fets. Els agents han redactat l’atestat corresponent per adreçar-lo al jutjat, ja que els fets poden constituir un presumpte delicte contra la fauna, alhora que pot comportar el tancament cautelar de l’Àrea de Caça per restituir-hi la fauna afectada.

La disminució de les espècies de caça menor fa que moltes àrees es repoblin amb conills  de granja. Abans d’alliberar aquests conills, molts vedats fan un control d’animals que se n’alimenten. La normativa actual permet dur a terme un control d’aquests depredadors mitjançant mètodes de captura selectius i no destructius. Tot i això, en els darrers anys els membres del cos d’Agents Rurals han detectat una tendència creixent a l’ús de verins contra la fauna, motivat principalment per la disminució de les espècies de caça menor, la facilitat a l’accés de potents productes tòxics, i la impunitat i la dificultat de processar qui utilitza aquestes pràctiques prohibides.

L’ús de verí és una important amenaça per a les espècies salvatges més emblemàtiques i en perill d’extinció. A més, aquest mètode il·legal no selecciona les víctimes, amb la qual cosa qualsevol espècie que s’alimenti de carn n’és un receptor potencial. Les substàncies tòxiques persisteixen en l’organisme, passen d’un animal a un altre i poden afectar fins i tot les persones. Molts d’aquests productes són tòxics fins i tot únicament tocant-los. L’ús d’arts o procediments massius i no selectius per eliminar fauna, com el verí, està tipificat com a delicte des de l’any 1995 a article 336 del Codi Penal, i es castiga amb penes de presó de 4 mesos a 2 anys. També pot comportar la inhabilitació per a l’exercici de caça i fins i tot el tancament de l’àrea de caça a fi que s’hi pugui restablir la fauna afectada. A Catalunya hi ha dues sentències amb penes de presó per als imputats per ús de verí.

La Federació de Caça duu a terme una sèrie d’accions conjuntes amb l’Administració per lluitar contra l’ús de verins, ja que molts caçadors pateixen la mort dels gossos a causa de l’ús d’aquest mètode. Entre aquestes accions, hi ha fomentar una actitud activa de les societats de caçadors contra l’ús de verins, denunciar-ne casos, promoure el telèfon SOS VENENO i impartir formació a caçadors per poder capturar i controlar fauna de manera legal.