El conseller delegat d’Adigsa, Miquel Bonilla, i la presidenta de l’Associació de Veïns de Riu Clar, Natividad Hernández, han signat un conveni de col•laboració per fer obres d’accessibilitat en les comunitats de propietaris de Riu Clar. El conveni farà possible la supressió de barreres arquitectòniques i serà subscrit pròximament per l’Ajuntament de Tarragona.

A Riu Clar hi ha 402 habitatges susceptibles de tenir ascensor. De moment, aquest any s’iniciaran obres a dos edificis per instal•lar-hi dos ascensors exteriors, amb la qual cosa 32 famílies en sortiran beneficiades.

Pel que fa al finançament de les obres, la Generalitat contribueix amb el 60% del pressupost protegible, amb un màxim de 6.000 € per pis, en el cas de creació d’un itinerari practicable, és a dir, quan s’han de fer rampes o col•locar elements complementaris a l’ascensor per eliminar barreres (l’ascensor s’atura a cada replà d’entrada a l’habitatge). L’aportació de l’Ajuntament de Tarragona és de 4.000 € per comunitat de propietaris. La resta, fins a arribar al 100%, és completada pels veïns (vegeu el quadre adjunt referent als dos blocs on s’instal•laran ascensors aquest any).    

Adreces                    Pressupost         Habitatges   Cofinançament 60%      Aportació per veí

Riu Clar, bloc 12         69.716 €               16                     41.829 €                       1.493 €

Riu Clar, bloc 15         75.158 €               16                     45.094 €                       1.629 €

Si es tracta d’instal•lar un ascensor que no pot tenir un itinerari practicable, és a dir, quan l’ascensor, a causa de dificultats d’adaptació, no es pot aturar a cada replà d’entrada a l’habitatge, el Govern de la Generalitat subvenciona el 45% del cost de l’obra, amb un màxim de 5.500 € per habitatge o local.

Col•laboració Generalitat-ajuntaments

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, seguint la voluntat del Govern català de potenciar la col•laboració entre l’Administració autonòmica i la municipal, ha establert en els dos darrers anys 18 convenis mitjançant Adigsa amb ajuntaments i entitats veïnals de diferents municipis catalans per facilitar la instal•lació d’ascensors, i preveu continuar aquesta línia.