El 24 de maig, se celebra el Dia Europeu dels Parcs, amb la commemoració de la creació del primer parc nacional europeu. Enguany, el lema és “Paisatges, espais per viure i treballar. Oportunitats per a un desenvolupament sostenible en els espais protegits”. La Unió Europea celebra cada 24 de maig aquesta diada naturalista amb escolars d’arreu del nostre continent. Els objectius principals són apropar a les futures generacions els valors excepcionals, únics i irrepetibles dels nostres espais naturals protegits. Per celebrar aquesta diada, alguns dels parcs naturals de Catalunya han organitzat avui i durant els pròxims dies una sèrie d’activitats lúdiques.

Parc Natural del Delta de l’Ebre

El Parc Natural del Delta de l’Ebre organitzarà entre els dies 26 de maig i 3 de juny la Tercera Setmana del Medi Ambient, amb l’objectiu de promoure i divulgar els valors naturals i culturals de les zones humides en general i del delta de l’Ebre en particular. Els actes de la Setmana s’emmarquen coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs (24 de maig) i el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny). Totes les activitats són gratuïtes.

Dissabte, 26 de maig

• La ruta de les llacunes. Sortida en bicicleta. Trobada a la Casa de Fusta a les 10 h.

• Ecomuseu. Entrada gratuïta i visites comentades a les 11:30 i 12:30 h.

• Casa de Fusta. Entrada gratuïta i visites comentades a les 16:30 h.

• Conservació de la plantació d’arbres a la zona de Patrau. Associació de Voluntaris del Parc. Dimecres, 30 de maig Xerrada “El poble i el conreu de l’arròs fa 50 anys” a càrrec de Josep Bertomeu “Polet”, dinamitzador d’activitats tradicionals. 20:30 h a l’Ecomuseu, Deltebre.

 Dijous, 31 de maig

• Presentació del llibre Terres de salabror, de Ma. Teresa Bertran Torres, historiadora. 20:30 h a l’Ecomuseu, Deltebre.

• Audiovisual Zones humides: paisatges culturals. 22:30 h al Cafè Universal, Deltebre. Divendres, 1 de juny Xerrada sobre “El canvi climàtic”, amb Mònica López, meteoròloga de TV3. 20:30 h al Museu del Montsià, Amposta.

Dissabte, 2 de juny

• Visita al Centre Ictiològic del Parc. Trobada a les 10 h a la Casa de Fusta.

• Sortida “L’Ebre en vaixell”. 12 h a l’embarcador Garriga.

• Taller sobre petjades d’animals. L’Escola del Parc, 17 h, al Parc del Riu, Deltebre.

• Partida popular de birles. 18 h al Parc del Riu, Deltebre.

• Espectacle d’animació infantil “La festa de l’arbre”. 19 h al Parc del Riu, Deltebre.

• Cinema sota les estrelles. Una verdad incómoda. Documental sobre el canvi climàtic. 22:30 h, a la plaça del Coliseum, Deltebre.

• Batucada amb Batuxeeic i animació amb la companyia Kukuniato. Després del cinema. Des de la plaça del Coliseum fins al Club Nàutic Deltebre.

• Concert PLEASE U2. 00:30 h, al Club Nàutic Deltebre. Entrada gratuïta.

Diumenge, 3 de juny

• Sortida “La mar de l’Ebre”: la Ràpita – l’Ampolla en vaixell. 9 h al Club Nàutic la Ràpita.

• Jornada de portes obertes a l’Ecomuseu, la Casa de Fusta, el Museu del Montsià i el Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta.

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici organitza sortides amb els centres d’ensenyament de les comarques de la seva zona d’influència. A causa del nombre de sol•licituds i de l’encaix en la programació de les escoles, aquestes activitats es duran a terme en diversos dies pròxims al Dia Europeu dels Parcs.

Concretament, a l’Alta Ribagorça hi ha previstes tres sessions en tres dies diferents: una primera, a celebrar el pròxim 23 de maig, amb la ZER Alta Ribagorça; una segona, el 30 de maig, amb el CEIP Ribagorçana del Pont de Suert; i una última, el 13 de juny, amb el CEIP Raiers de la Pobla de Segur (Pallars Jussà). El nombre total d’alumnes previstos als actes és de 210.

Al Pallars Sobirà hi ha previstes també diverses sortides: una primera del CEIP Garona de Vielha (Val d’Aran) i dues més, la del CEIP La Closa d’Esterri d’Àneu el 25 de setembre i la de l’IES Morelló d’Esterri d’Àneu el 3 d’octubre. El total d’alumnes participants és de 164.

Així doncs, un total de 364 alumnes de la zona d’influència del Parc realitzaran activitats diverses en aquest espai natural protegit amb motiu de la celebració del Dia Europeu dels Parcs.

Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha organitzat avui, Dia Europeu dels Parcs, una sessió sobre diversos parcs nacionals d’Alaska a càrrec de l’enginyer agrònom i fotògraf de natura Jordi Bas. La projecció es durà a terme a les 20 h a la seu del Parc Natural a Llavorsí.

També el pròxim diumenge 27 de maig se celebra la III Marxa Popular Vall de Siarb - Parc Natural de l’Alt Pirineu, que transcorrerà de manera circular entre els pobles de Llagunes i Soriguera. La durada efectiva és d’unes 4 h, amb un desnivell de 400 m; la sortida és prevista a les 9 h.

Parc Natural de la Serra de Montsant

Sota el lema “Vine a conèixer el Montsant”, el Parc Natural de la Serra de Montsant ha organitzat una sèrie d’activitats coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs.

Dijous, 24 de maig

Taula rodona sobre l’activitat humana, l’aprofitament del medi i el patrimoni cultural. A càrrec de Marta de Rialp i Salvador Palomar. 19:30 h. Divendres, 25 de maig Taula rodona sobre el medi natural: territori, flora i fauna. A càrrec de Roger Pascual, Isabel Mata i Joan Barrull. 19:30 h.

Dissabte, 26 de maig

Excursions pels voltants de la cartoixa d’Scaladei. En coneixerem els valors naturals i culturals. Aquesta és una activitat familiar de baixa dificultat.

A més d'aquestes activitats, avui se celebra la Festa de l’Arbre al CEIP Antoni Vilanova de Falset.

Parc Natural del Cadí-Moixeró

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha organitzat per al pròxim cap de setmana, 26 i 27 de maig, una activitat d'iniciació a la identificació dels ocells mitjançant el cant. El curs s’adreça a aquelles persones que vulguin millorar la capacitat d’identificar els ocells auditivament i serà a càrrec d’ornitòlegs de l’ICO (Institut Català d’Ornitologia).

Àrea Protegida de les Illes Medes

Aquest espai natural celebrarà el Dia Europeu dels Parcs a l’escola El Portixol de l’Estartit. S’explicarà a l’alumnat més petit (de P3 a P5) el conte de La Neret, un petit neret femella que viu a les Illes Medes i les descobreix als nens a través del conte. També es lliurarà el conte a cada nen/a.

L’alumnat de primer fins a quart rebrà una xerrada sobre les herbes de posidònia en què se n’explicarà la importància ecològica. Posteriorment, es farà una sortida en vaixell de fons de vidre per l’Àrea Protegida de les Illes Medes per veure en directe allò exposat a la xerrada. L’alumnat de 1r i 2n curs de l’escola Dr. Arruga de Begur també serà present a les activitats. En total, hi participaran uns 260 alumnes.

Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera

Aquest paratge ha organitzat avui la sisena edició de la Festa de la Tortuga al Centre de Reproducció de Tortugues de Garriguella. La festa s’adreça a les escoles locals de l'Albera i s’hi preveu la participació de 130 alumnes de les escoles de Garriguella i la Jonquera. El programa inclou l'esmorzar, animació musical i visita guiada al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera.

Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet

Aquest espai ha fet la tramesa i difusió dels valors naturals del PNIN de Poblet (Vimbodí, l’Espluga de Francolí i Montblanc) a tots els centres educatius dels municipis dins l’àmbit immediat del Paratge mitjançant un dvd.

També ha convidat els centres educatius a visitar l’exposició fotogràfica organitzada pel PNIN de Poblet i ubicada al Museu Comarcal de la Conca de Barberà Passat i present del bosc de Poblet, que mostra la transformació del bosc des de començaments del segle passat.