Acord de col·laboració tècnica i econòmica per a la instal·lació del quart ecoparc de Catalunya, als Hostalets de Pierola

query_builder   30 gener 2006 14:08

event_note Nota de premsa

Acord de col·laboració tècnica i econòmica per a la instal·lació del quart ecoparc de Catalunya, als Hostalets de Pierola

Avui Salvador Milà, conseller de Medi Ambient i Habitatge, Josep Cuervo, president de l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient (EMMA) i Pere Barbado, alcalde dels Hostalets de Pierola, han signat a Barcelona un conveni per acordar els compromisos que assumeix cada institució amb vista a la construcció de l’Ecoparc 4. A l’acte també han estat presents Manel Hernández, gerent de l’ARC, i Carles Conill, gerent de l’EMMA.

L’acord signat avui estableix el marc de col·laboració tècnica i econòmica amb l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola, que acollirà en els terrenys del dipòsit controlat de Can Mata l’Ecoparc 4, una instal·lació de tractament de residus que donarà servei a diversos municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La nova planta estarà dedicada al compostatge de la fracció orgànica i a la bioestabilització de la resta. Tindrà una capacitat de tractament de 300.000 tones anuals de brossa procedent de municipis que ja han implantat la recollida selectiva de la matèria orgànica. Aquests residus procediran de municipis metropolitans, i la resta, de les comarques de l’Anoia i del Baix Llobregat.

L’EMMA va adjudicar, mitjançant concurs públic, la construcció i explotació de l’Ecoparc 4 a l’empresa CESPA, SA, l’octubre passat, coincidint amb la darrera fase de la revisió del Programa metropolità de gestió de residus municipals, que comparteix plenament els objectius del nou model de gestió promogut per la Generalitat.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, finançarà la construcció de la planta, que té un cost estimat de 71,3 milions d’euros, i que forma part del Pla d’acció per a la gestió dels residus municipals a Catalunya 2005-2012.

L’acord signat avui preveu la constitució d’un consorci promotor de la construcció i l’explotació de l’Ecoparc 4, que estarà format per l’ARC, l’EMMA i l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola. Dos representants d’aquest consorci s’incorporarà en l’actual comissió de seguiment del dipòsit de Can Mata. En aquest consorci també hi estarà representat el Consell Comarcal de l’Anoia.

D’altra banda, tant l’ARC com l’EMMA es comprometen a promoure que en la contractació del personal que ha de formar la plantilla de l’ecoparc s’estableixi un ordre de preferència: els Hostalets de Pierola, Esparreguera, Masquefa i Piera, així com treballadors del dipòsit controlat del Garraf, que acabarà la seva activitat el 31 de desembre d’enguany en compliment del Programa Metropolità de Gestió de Residus Municipals.

A més, ambdues institucions col·laboraran amb el Pla d’equipaments i d’infraestructures municipals dels Hostalets de Pierola aportant prop de set milions d’euros.

L’Ajuntament d’Hostalets de Pierola, al seu torn, desplegarà aquest any la recollida selectiva de matèria orgànica, que haurà d’estar implantada a tot el municipi abans del 2008.

El nou model de gestió de residus municipals a Catalunya propugna el tractament de totes les fraccions de la brossa, inclosa la fracció restant (la bossa d’escombraries barrejades, que conté tot allò que la ciutadania no ha separat en origen). Per tal de recuperar els materials aprofitables de la fracció restant (vidre, paper, plàstic, metalls i matèria orgànica) calen plantes de tractament específiques: els ecoparcs.

undefined
undefined
undefined
undefined