L'Agència Catalana de l'Aigua tanca l'acord amb la Mancomunitat d'Aigües del Baix Empordà i els municipis de la Bisbal d'Empordà, Forallac i Fontanilles per completar l'abastament amb un nou pou a través de la mota del Daró

Després de diverses reunions en què s’han analitzat diferents alternatives, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Mancomunitat d’Aigües del Baix Empordà i els ajuntaments de la Bisbal d’Empordà, Forallac i Fontanilles han arribat a un acord per completar l’abastament dels municipis de la zona –que tenen problemes de qualitat a causa de la presència de nitrats- mitjançant una canonada que connectarà un nou pou situat al terme municipal de Fontanilles amb les xarxes d’abastament de la Mancomunitat i de la Bisbal, a través de la mota del Daró.

L’objectiu d’aquesta actuació és resoldre el problema de l’alteració de la qualitat de l’aigua d’aquests municipis a causa de les variacions que es produeixen durant l’any en els nivells de nitrats que es detecten en els pous dels quals s’abasten, situats a l’al•luvial del Daró i del Rissec. L’alternativa acordada contribuirà, d’una banda, a garantir la qualitat de l’aigua d’abastament i, de l’altra, a donar garantia d’abastament per als pròxims anys.

El projecte, que suposarà una inversió del voltant de 3 milions d’euros consisteix en la connexió amb el pou de Fontanilles (de titularitat de l’ACA) mitjançant canonada a través de la mota del Daró, que impulsarà l’aigua fins a connectar-la a les xarxes d’abastament de la Bisbal d’Empordà i Forallac i de la Mancomunitat. Aquesta actuació també reforçarà l’abastament de Fontanilles. El cabal màxim de suport als actuals sistemes d’abastament locals serà de 150 m3/hora per tal de garantir la sostenibilitat de l’aqüífer del Baix Ter, que, mitjançant una de les actuacions objecte de fons de cohesió de la Unió Europea, rebrà un cabal de 175 m3/h provinent del reforç de la Costa Brava Centre, la qual cosa permetrà reduir la pressió actual d’extracció a què està sotmès.

Aquesta canonada es complementarà amb la construcció d’una planta potabilitzadora per tractar la presència de ferro i manganès pròpia de les característiques naturals de les aigües de la zona a fi d’obtenir-ne una qualitat òptima.

L’obra s’executarà per tràmit d’urgència –de fet, a data d’avui ja se n’ha iniciat la tramitació- amb l’objectiu que sigui operativa el segon semestre de 2007.Mentre i fins que entri en servei aquesta infraestructura, l’ACA, al principi del 2007, invertirà en la instal•lació de dues plantes mòbils de desnitrificació connectades als abastaments de la Mancomunitat, la Bisbal i Forallac per tal d’eliminar els nitrats presents a l’aigua de l’abastament actual.

Durant la tramitació del projecte, els ajuntaments i la Mancomunitat s’han compromès a constituir-se en un ens de gestió per fer-se càrrec de les infraestructures i de la seva gestió. Pel que fa al pou, la titularitat continuarà essent de l’ACA i es consensuarà amb aquest futur ens la seva gestió.