Les intenses pluges dels dies 9, 10 i 11 d’agost han alterat de manera significativa la qualitat sanitària de les aigües de bany d’algunes platges, especialment les d’aquelles amb rieres, torrents o pluvials

En general, les pluges d’aquesta setmana i el mal temps han provocat l’arribada de sòlids flotants al mar arrossegats des de terra i, també, la presència de moltes restes vegetals, tant d’origen terrestre (canyes, branques, fulles, etc) com marí (algues, posidònies, etc.). L’efecte de les pluges i la mar agitada ha propiciat l’aparició, en algunes platges del Maresme i del Barcelonès, de grans taques d’escumes de coloracions marronoses i beix. Les aigües de les platges han presentat, durant aquest període, un aspecte tèrbol degut a la pluja i la mala mar.

Els dies posteriors a les pluges les embarcacions de l’Agència Catalana de l’Aigua han recollit quantitats més elevades de sòlids flotants del que és habitual. Concretament, a la Demarcació Territorial de Barcelona, durant aquesta setmana de control, s’ha recollit el doble de la quantitat mitjana recollida fins el moment.

De totes maneres, es preveu que la qualitat sanitària de les platges que s’hagin vist afectades per aquestes pluges quedi restablerta de cara a aquest cap de setmana.

Respecte a les incidències registrades aquesta setmana cal destacar que un tram de la platja de Cabrera de Mar es va acordonar a principis d’agost per les obres de substitució del cablatge telefònic submarí i encara continua tancat.

Durant tot el període de control ha bufat tramuntana molt forta al nord del Cap de Creus. Particularment, el dia 8 d’agost ha estat força ventós a tot el litoral català, afectant els treballs de les embarcacions de l’Agència Catalana de l’Aigua

Fitoplàncton

Com en setmanes anteriors s’ha continuat observant taques de fitoplàncton (algues microscòpiques) a les platges de la desembocadura de la Muga, de la badia del Ter, de la Fosca de Palamós i de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols. Durant aquest últim període de control, les platges més afectades han estat les de Sant Pol i Sant Feliu. Aquestes taques poden desmillorar l’aspecte visual de l’aigua, però no suposen un risc pel bany.

Meduses

La presència de meduses ha estat molt ocasional durant aquest període de control i se n’han observat algunes a les platges de Blanes, Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Torredembarra.