Els tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre del Departament de Medi Ambient i Habitatge han acabat el cens del flamenc nidificant del Delta i  han constatat que enguany el nombre de parelles reproductores de flamenc ha estat més alt que mai a la colònia del delta de l’Ebre amb 1.898 nius. El cens s’ha realitzat durant el mes d’abril mitjançant una fotografia aèria i posterior recompte dels individus que hi ha incubant a la colònia.

La colònia de flamenc del Delta està situada dins les Salines de la Trinitat, a la punta de la Banya, i és l’única localitat de cria d’aquesta espècie a Catalunya i una de les poques colònies estables a Europa.

El fet que enguany s’hagi iniciat la reproducció amb normalitat obre la possibilitat de realitzar l’anellament dels polls tal com es va realitzar el passat 2004. En aquella ocasió, es van marcar 400 polls gràcies a la participació de 200 voluntaris, cosa que va esdevenir un acte de sensibilització i participació de la població local molt important que esperem repetir a principis del mes de juliol.

El flamenc al delta de l’Ebre

L’establiment d’una colònia reproductora de flamencs al delta és relativament recent. L’any 1992, van començar els primers intents seriosos de cria i es van instal·lar unes 250 parelles a la punta de la Banya, però d’aquest intent inicial no en va sortir cap cria.

Els anys posteriors, el nombre de parelles i polls voladors es va incrementar fins a l’any 1995, quan van tirar endavant 1.294 polls de 1.500 parelles. Des d’aleshores, el nombre de parelles reproductores s’ha mantingut estabilitzada sobre les 1.500-1.700 parelles. Tot i així, alguns anys com 1999 i 2005 no hi ha hagut cap cria, la qual cosa és habitual també en altres localitats atès que és una espècie molt exigent i que necessita condicions ambientals i de tranquil·litat òptimes.

Campanya per evitar els danys als arrossars

El passat dia 24 d’abril, va començar la campanya per evitar els danys dels flamencs als arrossars del delta de l’Ebre. Com tots els anys, el Parc Natural s’encarrega de vigilar la zona arrossera del delta per evitar que aquesta espècie produeixi danys als arrossars.

Un cop s’han inundat els camps d’arròs, els flamencs els utilitzen per alimentar-se i poden produir danys al cultiu principalment en la fase de naixença. Tenen costums nocturns i solen anar en grups més o menys nombrosos. Tot i que el nombre de camps afectats no és gaire gran, en casos de grups nombrosos i utilització del mateix camp més d’una nit els danys poden arribar a ser importants en algunes parcel·les concretes.

Per evitar tant com sigui possible aquesta afectació, el Parc Natural disposa de tres grups formats cadascun per dues persones que totes les nits vigilen la zona arrossera fins que l’arròs ha crescut prou per cobrir tot el camp de vegetació. En aquest moment és quan el risc que els flamencs entrin al camp és pràcticament nul i quan es dóna la campanya per finalitzada, normalment a finals del mes de juny.

El Parc, a més, fa les valoracions de danys i tramita les indemnitzacions per als pagesos afectats.