El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, el secretari general d’Economia i Finances, Martí Carnicer, l’alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, i el director general a Catalunya d’El Corte Inglés (ECISA), Àngel Montesinos, signen avui, dimarts, 15 de novembre, el Protocol d’intencions per al futur emplaçament de la Ciutat Judicial de Tarragona. A l’acte també hi assisteix el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté. Aquesta operació s’emmarca en la nova política patrimonial de la Generalitat que dirigeix el Departament d’Economia i Finances i que té com a finalitat reestructurar i racionalitzar el patrimoni immobiliari de l’administració catalana.

La signatura d’aquest protocol possibilitarà l’obtenció d’un nou emplaçament cèntric per ubicar la Ciutat Judicial i altres equipaments del Departament de Justícia, gràcies a una permuta de terreny amb ECISA .

La nova Ciutat Judicial tindrà uns 30.000 m2 sobre rassant, en els quals es concentraran tots els jutjats de Tarragona, així com l’Audiència Provincial, que es traslladarà de la seva ubicació actual.

Per fer possible aquesta operació, la Generalitat de Catalunya lliurarà l’actual parcel•la de la seva titularitat, ubicada al costat de l’anomenada “Casa dels Mestres” i, a canvi, rebrà un conjunt de compensacions que li permetran finançar una part del nou projecte.

Una nova política de reordenació del patrimoni

Aquesta actuació segueix la línia de reordenació i millora patrimonial impulsada pel Departament d’Economia i Finances. Aquesta política, que es dur a terme des de la direcció general de Patrimoni, consisteix a concentrar de forma selectiva les seus actualment disperses dels edificis administratius de la Generalitat. Una agrupació que s’intenta fer preferentment en edificis de propietat i ubicats sobre sol destinat a equipaments. L’objectiu d’aquesta política és millorar la prestació de serveis al ciutadà i reduir la despesa corrent de l’Administració.

La nova Ciutat Judicial de Tarragona acabarà amb l’actual dispersió d’òrgans judicials

Les dependències actuals de l’Administració de Justícia a la ciutat de Tarragona estan disperses ocupant varis edificis en diferents àmbits d’aquesta població, alguns dels quals no reuneixen les millors condicions per a exercir-hi l’activitat judicial.

El protocol d’intencions -que permetrà l’agrupació d’aquests equipaments judicials i la construcció d’un Centre Penitenciari de règim obert- preveu la cessió a la Generalitat d’un conjunt de parcel•les actualment propietat de ECISA, amb una capacitat d’edificació de 30.000 m2 sobre rasant, que per la seva ubicació al centre de la ciutat  resulten idònies per acollir la futura Ciutat Judicial. 

Pel que fa a la valoració econòmica d’aquesta operació, el Departament de Justícia calcula que el cost de la construcció de la nova Ciutat de la Justícia de Tarragona serà d’uns 30.000.000 euros, que es finançaran a través de transformacions patrimonials que es preveuen en el propi conveni.

El Departament de Justícia es compromet a iniciar la construcció de la futura Ciutat Judicial en el termini màxim de 12 mesos a comptar des del moment en què s’aprovin de forma definitiva les modificacions del plantejament urbanístic detallades en aquest protocol i, alhora, que s’hagi produït la transmissió efectiva de tots els béns.