El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, va signar ahir, 25 de juliol, un conveni de collaboració amb el president del Consell dels Collegis d’Advocats de Catalunya, Ricard Borràs, per a la posada en marxa, per primera vegada, del Servei d’Orientació Jurídica Penitenciària.

El Servei d’Orientació Jurídica Penitenciària, que entrarà en funcionament el proper 12 de setembre, tindrà com a funcions principals les següents: oferir una primera orientació jurídica en matèries generals, informar els interns dels requisits legals per obtenir el dret a la justícia gratuïta, emplenar i donar tràmit a les sol•licituds d’aquest dret, orientar sobre l’ordenament penitenciari i redactar els recursos en via administrativa relacionats amb aquesta matèria. Aquest servei es prestarà als interns  independentment del grau penitenciari en què es trobin, la seva capacitat econòmica i la seva nacionalitat o situació administrativa com a resident a l’Estat espanyol.

Hi haurà un servei d’orientació jurídica a tots els centres penitenciaris de Catalunya, amb un horari setmanal d’entre quatre i onze hores, en funció de la població interna de cada centre, i amb un total de setanta hores setmanals.

El Consell de Col•legis gestionarà la prestació efectiva del servei mitjançant la formació, selecció i coordinació dels lletrats que atendran el servei, els quals s’hi inscriuran voluntàriament i hauran d’acreditar l’especialització en matèria penitenciària amb la superació de cursos i l’experiència en la tramitació administrativa i judicial d’assumptes.

El Departament de Justícia finançarà el cost del Servei, habilitarà espais en els diferents centres penitenciaris que siguin adequats a les necessitats d’aquest servei i facilitarà als advocats la informació de què disposi i que els sigui requerida per tal que els lletrats puguin desenvolupar correctament les seves tasques.

El seguiment de l’efectivitat d’aquest Conveni es farà en el marc d’una Comissió Mixta en què estaran representats el Departament de Justícia i el Consell de Col•legis d’Advocats de Catalunya.

A la signatura d’aquest Conveni també han assistit  la directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia, Núria Clèries, el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, el secretari del Consell dels Col•legis d’Advocats de Catalunya, Roman Gómez Ponti, i el coordinador del torn d’ofici del Consell dels Col•legis d’Advocats de Catalunya, Miquel Puiggalí.