La Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil ha editat i publicat un catàleg que, per primera vegada, recull tota la producció dels tallers d’arts plàstiques dels centres penitenciaris de Catalunya, amb l’objectiu de difondre l’obra dels interns i internes entre les institucions i la ciutadania perquè la puguin adquirir per als seus regals personals o de cortesia.

L’elaboració del Catàleg ha estat idea de la Secció d’ Educació, Cultura i Esports de la Subdirecció General de Programes de Rehabilitació i de Sanitat dels serveis penitenciaris i del Servei de Difusió del Departament de Justícia.

En l’actualitat, són més de 1.700 els interns i internes que desenvolupen activitats artístiques als centres, com ara pintura, dibuix, ceràmica, manualitats, treballs en cartró-pedra, escultura, enquadernació o fusteria, entre d’altres.

Els serveis penitenciaris catalans s’han dotat d’una acció educativa planificada i constant atenent a la seva importància en el procés de socialització d’aquestes persones que poden trobar en els tallers artístics espais de llibertat creativa i desenvolupar així les seves capacitats i la seva sensibilitat, simultàniament també adquireixen aptituds, valors, hàbits i habilitats.

Uns aprofiten per iniciar-se en alguna disciplina artística i d’altres per aprofundir-hi però a tots els uneix un esperit de superació i demostració de la seva vàlua personal i professional.

El resultat d’aquesta acció formativa i educativa està recollit en aquest catàleg, creat amb la voluntat de promocionar l’obra d’unes persones que cerquen noves oportunitats en la vida. Cal destacar que els diners que es recullin amb la venda de les obres aniran a parar íntegrament als interns i internes que en són els autors.

El Departament de Justícia presentarà el Catàleg al Parlament de Catalunya i a la resta de departaments de la Generalitat per tal que el tinguin present a l’hora d’escollir els seus regals de cortesia com a institucions, per a la qual cosa s’ha fet una edició especial impresa del document, a càrrec dels professionals del taller d’impremta del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, que depèn del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE).

No obstant això, la voluntat és fer arribar el Catàleg a d’altres administracions, institucions, entitats i a la ciutadania en general, per la qual cosa restarà permanentment consultable al web del Departament de Justícia.

L’ última part del document conté l’obra esmentada, acompanyada d’una fotografia orientativa i el seu preu, perquè tothom que ho desitgi es posi en contacte amb la persona responsable d’aquest servei per tal de fer la seva comanda.

En molts casos, també es poden fer encàrrecs especials, no previstos en el Catàleg, de pintura, escultura, ceràmica, fusteria, enquadernació, cartró-pedra, bijuteria i altres materials.