La consellera de Justícia, Montserrat Tura i l'alcalde de Sant Adrià del Besòs, Jesús M.Canga, han signat avui un conveni de cololaboració en matèria de mediació familiar per l'obertura del Servei d'Informació sobre Mediació Familiar que operarà dins del Centre de Mediació Comunitària de Sant Adrià del Besòs. Aquest nou Servei està situat a la Plaça de la Vila número 12 de Sant Adrià del Besòs i s'oferirà de dilluns a divendres de 09.00 h a 14.00 h.

Fruit del conveni signat avui, el Centre de Mediació Comunitària proporcionarà informació sobre la mediació familiar als ciutadans de Sant Adrià del Besòs i es facilitarà la derivació de casos de mediació familiar al Centre de Mediació Familiar de Catalunya.

 

Per la seva banda, el Departament de Justícia, contribuirà econòmicament a la facilitació d’aquest servei d’informació i a través del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, donarà resposta a les demandes de mediació que arribin a través del Centre de Mediació Comunitària de l’Ajuntament de Sant Adrià, aportarà suport tècnic i documental i col·laborarà en l’organització de jornades i actes diversos de difusió de la mediació familiar per que aquesta arribi a tots els ciutadans.

 

A l’acte de signatura del conveni, han assistit la directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall per part del Departament de Justícia, i la regidora del Servei de Mediació Comunitària, Evelyn Segura, per part de l’Ajuntament de Sant Adrià.

 

La mediació familiar  a Catalunya

A Catalunya, 7 de cada 10 parelles que demanen la mediació familiar arriben a un acord satisfactori per a les dues parts i, d’aquesta manera, eviten un procés judicial contenciós que pot agreujar més les diferències familiars.

 

La mediació familiar és una eina complementària a la via judicial molt útil per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari i que es porta a terme mitjançant la intervenció d’una tercera persona, el mediador, que és una peça clau en tot el procés. Aquest és designat per les parts o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.

 

La mediació familiar, la poden demanar les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i les que, sense ser-ho, tenen fills en comú, i, d’altra banda, les persones que tenen un conflicte per raó d’aliments o d’institucions tutelars.


Dades de mediació familiar

 

A Catalunya hi ha 1.447 mediadors familiars homologats pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya, 1.247 dels quals són actius i 200, inactius, entre especialistes dels camps de la psicologia, l’educació, el treball social, la pedagogia i el dret. Per demarcacions:

 

A Barcelona hi ha 827 mediadors familiars. La distribució de despatxos, desglossada per partits judicials, és la següent: Arenys de Mar, 14; Badalona, 12; Barcelona, 581; Berga, 2; Cerdanyola del Vallès, 20; Cornellà de Llobregat, 5; Esplugues de Llobregat, 8; Gavà, 12; Granollers, 32; l’Hospitalet de Llobregat, 11; Igualada, 7; Manresa, 45; Martorell, 6; Mataró, 51; Mollet del Vallès, 25; el Prat de Llobregat, 4; Rubí, 18; Sabadell, 46; Sant Boi de Llobregat, 6; Sant Feliu de Llobregat, 31; Santa Coloma de Gramenet, 8; Terrassa, 51; Vic, 17; Vilafranca del Penedès, 6, i Vilanova i la Geltrú, 15. En total, hi ha 1.033 despatxos de mediadors.

 

A Tarragonahi ha 78 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Tarragona és la següent: a Falset, 3; a Reus, 27; a Tarragona, 52; a Valls, 8, i al Vendrell, 4. En total, hi ha 94 despatxos de mediadors.

 

A Lleidahi ha 104 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Lleida és la següent: a Balaguer, 10; a Cervera, 4; a Lleida, 96; a la Seu d’Urgell, 3; a Solsona, 3; a Tremp, 6, i a Vielha, 1. En total hi ha 123 despatxos de mediadors.

 

A Girona hi ha 173 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Girona és la següent: a la Bisbal d’Empordà, 10; a Blanes, 7; a Figueres, 43; a Girona, 136; a Olot, 10; a Puigcerdà, 2; a Ripoll, 1; a Sant Feliu de Guíxols, 7, i a Santa Coloma de Farners, 4. En total hi ha 220 despatxos de mediadors.

 

A les Terres de l’Ebre hi ha 65 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de les Terres de l’Ebre és la següent: a Amposta, 51; a Gandesa, 35, i a Tortosa, 50. En total, hi ha 136 despatxos de mediadors.

 

NOTA: S’ha de tenir en compte que alguns mediadors familiars poden tenir més d’un despatx en diferents partits judicials i també en diferents demarcacions. Per tant, el nombre de despatxos no coincideix amb el de persones mediadores.