La Direcció General de Justícia Juvenil i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada treballen des de 2005, en el Projecte de Gestió del Risc amb Joves Infractors per tal d’arribar a un mètode que redueixi la reincidència. Aquest sistema de gestió del risc combina la formació i la investigació amb un nou mètode de treball que permetrà una millor identificació dels factors individuals i grupals que porten al comportament delictiu i, consegüentment, la possibilitat d’intervenir més específicament per corregir-los.

La responsabilitat en la valoració del risc del comportament delictiu la tenen els professionals (psicòlegs, educadors, etc.). Experiències recents il•lustren la manca d’eines de les quals disposen aquests professionals per obtenir una valoració acurada del risc: un dels resultats obtinguts en la investigació sobre reincidència en la justícia de menors va ser que moltes de les variables que poden incidir en la reincidència dels joves no estan recollides sistemàticament pels professionals de justícia juvenil (Capdevila, Ferrer i Luque CEJFE 2005).

El Projecte inclou un instrument que facilita la valoració del risc, és l’anomenat SAVRY (Structured Assessment of Violence Risk in Youth), un instrument de valoració del risc clínic estructurat que es basa en l’estudi de 24 factors de risc (edad del primer acte violent; estrés, actitud negativa o baixa empatia, entre d’altres) i 6 factors de protecció (suport social fort o motivació per anar a escola o a treballar, entre d’altres).

Mitjançant aquest mètode, que ha estat aplicat a països del nord d’Europa, Canadà i EUA, el professional obtindrà informació a partir d’una entrevista semiestructurada, l’expedient i el coneixement que té del jove. El professional establirà en quina mesura està present cada factor i a partir d’aquesta informació determinarà el risc de reincidència. A més, el professional ha de recollir sistemàticament tota la informació que té sobre els factors de risc i protecció de cada jove en una base de dades dissenyada específicament per a aquest Projecte. Aquesta base constituirà una valuosa font d’informació, tant per a la programació d’intervencions individuals, com per a la determinació de perfils grupals i el disseny de plans i de recursos globals.

Fases del Projecte:

En una primera fase, de febrer a Juliol de l’any 2005, es va fer una avaluació inicial de la justícia juvenil en relació amb els objectius del Projecte.

Prova pilot a Girona: 77 valoracions a 64 joves del Medi Obert

En la segona fase, a partir de desembre del 2005, es va posar en marxa aquest projecte a petita escala mitjançant una prova pilot en l’equip de Medi Obert de Girona. Un total de 9 professionals del Medi Obert d’aquesta demarcació han fet 77 valoracions a un grup de 64 joves. Auesta prova pilot s’ha ampliat recentment a l’equip d’Assessorament Tècnic de Girona on hi ha 4 professionals implicats.

Les valoracions les apliquen cada tres mesos per comprovar si hi ha hagut canvi en la situació del joves. El proper mes de novembre aquest Projecte s’extendrà als professionals del Centre Educatiu Montilivi.

En la tercera fase, de maig de 2006 al febrer de 2007, es pretén fer un estudi de validació del SAVRY en el context català així com formar un grup de professionals de  la DGJJ com a experts en el Projecte per tal que puguin formar altres equips i extendre’l a tota la Direcció General. En la quarta i darrera fase, de gener de 2007 a desembre de 2008, es posarà en marxa aquesta extensió del Projecte a les diferents unitats de justícia juvenil de Catalunya per tal que treballin de manera més efectiva la prevenció de la reincidència dels joves.