La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Justícia i del Departament d’Economia i Finances, ha arribat a un acord amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per resoldre extraprocessalment el deute que la Generalitat manté amb els ajuntaments que tenen o han tingut dipòsits municipals de detinguts. Una sentència del Tribunal Suprem, de maig de 2003, obligava el govern català a compensar totes les despeses que havien tingut els ajuntaments per a la prestació del servei de dipòsits de detinguts des de 1985 fins a 1998. La Generalitat i la FMC, en representació de 21 ajuntaments, han arribat a un acord i un cop descomptats els pagament fets a compte pel Departament de Justícia, rebran un total de 7.337.082 euros.

La signatura de l’acord l’han formalitzat el president de l’FMC i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos; el conseller de Justícia, Josep Maria Vallès i el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells; en un acte celebrat a la seu de la Federació. També hi van estat presents alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès ha assenyalat que el conveni “és un exemple de la disposició de les dues parts i del què han de ser les relacions institucionals a Catalunya. Els ciutadans demanen acords per solucionar serveis eficients”. El conseller de Justícia també ha manifestat que “des del primer moment que ens vam asseure a la taula a negociar es va posar de manifest que hi havia una voluntat d’acord. Potser el que va faltar en el seu moment va ser la proximitat per anar per la via de la negociació”.

L’FMC ha representat 21 ajuntaments: Arenys de Mar,  Badalona, la Bisbal d’Empordà, Cerdanyola del Vallès, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Olot, Puigcerdà, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, la Seu d’Urgell, Terrassa, Tremp, Valls, el Vendrell, Vic i Vilafranca del Penedès.