El Departament de Salut inicia la difusió i la implantació d’un nou model d’atenció a la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica a Catalunya dirigit a millorar l’atenció a les persones afectades.
Es tracta de dues malalties caracteritzades pel dolor, la fatiga, trastorns del son, entre d’altres i que poden arribar a afectar de manera significativa la qualitat de vida de les persones que les pateixen. S’estima que a Catalunya hi poden haver al voltant de 140.000 persones afectades. El fet que ambdues malalties es presentin en persones entre la 3ª i la 4ª dècada de la vida fa que les repercussions laborals, familiars i socials d’aquestes patologies puguin arribar a ser molt rellevants.
El Departament de Salut va iniciar l’any 2005 el disseny d’un procés de reorganització i millora de l’atenció a aquestes patologies així com una estratègia adreçada a l’augment del coneixement i la sensibilització envers aquestes malalties per part dels professionals sanitaris que les han d’atendre. L’objectiu és reorientar una atenció que fins l’actualitat s’ha caracteritzat per les demores i els llargs recorreguts dels pacients entre diferents dispositius assistencials; una atenció centrada en hospitals altament especialitzats, i un escàs grau de coneixement per part dels professionals de la salut pel que fa al maneig d’aquestes malalties.
El resultat d’aquest procés ha estat l’elaboració d’un document de consens que defineix el “Nou Model per a l’atenció a la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica a Catalunya” que constitueix el resultat del treball elaborat amb la col•laboració de professionals i consensuat amb les associacions d’afectats i afectades i amb les societats científiques de les especialitats implicades en l’atenció a aquests problemes de salut.
El model que proposa el Departament de Salut pretén reforçar la capacitat diagnòstica i de tractament de l’atenció primària de salut com a nivell assistencial més proper a la població afectada d’aquestes patologies, procurant eines diagnòstiques i terapèutiques basades en l’evidència científica i proporcionant el suport de la xarxa d’atenció especialitzada, tant hospitalària com de salut mental i dels dispositius comunitaris disponibles.
Els hospitals comarcals i bàsics de referència s’implicaran puntualment donant resposta i suport especialitzat a les interconsultes que li arribin del metge de família, relacionades amb dubtes diagnòstics o del tractament ja iniciats a l’atenció primària. Es preveu que a nivell hospitalari el treball es desenvolupi per part d’un equip multidisciplinari de professionals (medicina interna, reumatologia, psiquiatria, psicologia, rehabilitació, treball social) coordinat per una figura gestora de casos, fonamentalment professionals d’infermeria, la qual orientarà l’itinerari dels pacients entre les diferents disciplines, tot evitant demores i facilitarà la vinculació amb l’atenció primària per tal d’assegurar-ne un retorn àgil a la consulta del metge de família qui ha de garantir el seguiment longitudinal d’aquests pacients.
D’altra banda, aquest nou model reforça un nou paper de les unitats especialitzades en fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica, com unitats d’assessorament terapèutic, fonamentalment de casos molt complexes, donant resposta a les interconsultes efectuades des dels hospitals de referència. S’impulsa el paper que aquestes unitats tenen en la recerca, i difusió del coneixement.
Per implantar el nou model es desenvoluparà un pla de formació dels professionals sanitaris i treballadors socials al llarg del 2006 organitzat per l’Institut d’Estudis de la Salut.
El Servei Català de la Salut lidera el pla d’implantació progressiva que es farà en el territori, amb l’inici de 12 territoris demostratius durant els mesos de setembre i octubre d’enguany, en el quals s’aplicaran totes les recomanacions definides en el nou model (eines diagnòstiques, terapèutiques, circuits assistencials, criteris d’interconsulta, el paper dels diferents dispositius assistencials). L’avaluació dels resultats d’aquestes experiències, permetrà comptar amb els elements tècnics necessaris per poder generalitzar la implantació d’aquest nou model a tot el territori de Catalunya a partir de l’any 2007.
El nou model recull l’aspiració de la Conselleria de mantenir un diàleg constant i fluït amb les fundacions i associacions d’afectats i afectades, amb les quals se n’ha consensuat. Les associacions són un recurs social en què les persones afectades obtenen suport i serveis materials o emocionals amb la finalitat d’alleugerir-ne l’impacte que sobre la qualitat de vida dels afectats i familiars tenen aquestes malalties. Des del Departament es valora com a molt important la activitat d’aquestes entitats en la promoció de l’educació sanitària i en la sensibilització i divulgació d’informació rigorosa i de qualitat relacionada amb aquestes malalties.
L’avaluació del funcionament del model i el diàleg continu amb els professionals sanitaris i no sanitaris que s’hi dediquen, i amb les associacions de persones afectades, permetrà continuar el procés endegat pel Departament de millora de l’atenció del malalts de fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica de Catalunya.
Per a més informació:
http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/pdf/fm_sfccat.pdf