El Conseller primer, Josep Bargalló, lliurarà demà dimarts, 21 de febrer, a les 19 hores, al Palau de Pedralbes, les medalles Josep Trueta al mèrit sanitari als doctors Josep M. Dexeus, Alfonso Fernández, Carles Margarit i Soledat Woessner, així com la placa Josep Trueta a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. A l’acte de lliurament de les medalles i la placa Josep Trueta, també estaran presents la consellera de Salut, Marina Geli, i la secretària general del Departament, Marta Segura.

Aquest és el sisè any que es concedeixen aquests guardons, instituïts pel Govern de Catalunya amb la finalitat d’honorar les persones i entitats que, pels seus mèrits, hagin contribuït destacadament al progrés i la millora de la sanitat.

Les persones distingides enguany amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari han estat els doctors Josep M. Dexeus, Alfonso Fernández, Carles Margarit i Soledat Woessner.

El doctor Josep M. Dexeus i Trias de Bes, és ginecòleg, especialista en maternologia, Doctor en Medicina i fundador de l’Institut Dexeus, entitat de la que va ser director durant 17 anys. Ha estat president de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia i delegat d’Espanya a la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia.  L’any 1993 va ser nomenat acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, i el 2005 membre honorari de l’Acadèmia Internacional Perinatal. Ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi i amb el Premi Jordi Gol i Gurina a la trajectòria professional i humana.

El doctor Alfonso Fernández i Sabaté és cirurgià,  especialista en cirurgia general, cirurgia ortopèdica i traumatologia i doctor en medicina i cirurgia. Va desenvolupar la seva carrera professional a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i a l’Hospital Universitari de Bellvitge. És autor de diverses publicacions, articles i llibres de l’àmbit científic però també literari. És membre honorífic de diverses societats científiques de traumatologia i ortopèdia de nivell nacional i internacional i membre (per premi) de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. L’any 2005 ha estat guardonat amb la medalla d’honor de  la Societé Française COT.

El doctor Carles Margarit i Creixell, va néixer a Barcelona el 1950 i va morir el 2005. Cirurgià general i especialista en cirurgia de l’aparell digestiu. Va completar la seva formació com a especialista en cirurgia de fetge i pàncrees al Centre Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York i en trasplantament hepàtic a la Universitat de Pittsburgh. Fou metge adjunt de Cirurgia a l’Hospital Universitari de Bellvitge on, l’any 1984, va participar en el primer trasplantament hepàtic que es va dur a terme a l’Estat espanyol. Posteriorment s’incorporà com a  cap clínic a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron on va impulsar el Programa de trasplantament hepàtic pediàtric a l’Hospital Infantil i va  endegar la Unitat de Cirurgia Hepato-bili-pancreàtica (HBP). En 20 anys de dedicació professional en aquest centre hospitalari, sota la seva direcció, es van dur a terme prop de 800 trasplantaments hepàtics i més de 500 reseccions hepàtiques per tumors primaris i metastàtics. Va ser vocal de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Cirurgia i president de la Societat Catalana de Trasplantament.

La doctora Soledat Woessner i Casas és especialista en anàlisis clíniques, hematologia i hemoteràpia. Cap de Secció de Microscòpia electrònica i Cap de Servei d’anàlisis Clíniques de l’Hospital de la Creu Roja de Barcelona. Directora de l’Escola de Citologia Hematològica “Soledat Woessner-IMAS”. Des del 1979 al 1981 fou presidenta de la Societat Catalana d’Hematologia i Hemoteràpia. És membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya  i membre del Comitè Tècnic de la Fundació Josep Carreras. L’any 1997 fou distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

L’entitat designada amb la placa Josep Trueta ha estat Hospital Universitari Vall d’Hebron. L’hospital consta de centres docents, administratius, laboratoris i altres instal•lacions, i avui constitueix un complex de més de quinze edificis. És centre de referència d’àmbit estatal i internacional, sobretot en els casos més especialitzats, i també per la seva funció investigadora i docent. Aquest centre, que fou traspassat a l’Institut Català de la Salut després del restabliment de la Generalitat i es troba vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment reuneix pràcticament totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques, amb un total de més de 1.400 llits.

CONVOCATÒRIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

ACTE: Lliurament a càrrec del Conseller primer de les medalles i la Placa Josep Trueta al mèrit sanitari

DIA: Dimarts, 21 de febrer

HORA: 19 hores

LLOC: Palau de Pedralbes (Avda. Diagonal, s/n). Barcelona