El Departament de Salut ha tingut coneixement de 35 casos més de persones afectades pel brot de gastroenteritis per haver consumit uns pollastres a l’ast precuinats, envasats al buit, procedents d’una empresa d’àmbit estatal.

Amb aquestes ja són 144 les persones afectades a Catalunya, pertanyents a 40 famílies de les poblacions de Rubí, Vic, Gaià, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, Sant Boi de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Martorell, Reus, Salou, Amposta, Miami Platja, L’Hospitalet de l’Infant, Palau de Plegamans, Castellar del Vallès, Girona, Figueres, Maçanet, Caldes de Malavella, Tarragona, Camarles, Les Cases d’Alcanar, Bonastre, Almenar, Bellpuig i Barcelona.

En l’actualitat hi ha dues persones ingressades a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i a Mútua de Terrassa. En total han requerit hospitalització 15 persones.

L’augment d’afectats d’aquests darrers dies és conseqüència de les dades que s’estan recuperant amb caràcter retrospectiu de persones afectades de salmonel•la, i que després que se’ls hi hagin fet enquestes epidemiològiques se les relaciona amb el brot.

Els casos van iniciar els símptomes entre els dies 25 de juliol a l’1 d’agost i presentaven una simptomatologia de vòmits, dolor abdominal i febre, malestar general, cefalees i dolors osteomusculars.

S’han practicat coprocultius als afectats, i encara que no es coneixen els resultats de tots ells, el microorganisme identificat en els que ja se’n disposa ha estat Salmonella.

Coincidint amb els casos detectats a Catalunya, es va rebre una notificació de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, depenent del Ministeri de Sanitat i Consum, que informava de l’aparició de casos en diferents Comunitats Autònomes, relacionats amb la ingesta de pollastres elaborats per l’empresa SADA S.A, ubicada a Castella-la Manxa, de les marques “Pimpollo” i “Pollo Asado SADA”.

La pròpia empresa va portar a terme les mesures de retirada del producte i alhora es va informar a través de la Xarxa d’Alerta Alimentària per tal de garantir que els productes sospitosos no estiguessin a la venda.

No obstant això, atès que la vida comercial del producte és d’un mes, i existeix la possibilitat que alguns ciutadans puguin conservar en el seu domicili algun d’aquests productes adquirit abans de la retirada del mercat, el Departament de Salut adverteix que no s’han de consumir amb independència de la data de caducitat i el lot de fabricació.

D’altra banda, els ciutadans afectats es poden adreçar al telèfon d’atenció que l’empresa ha posat a disposició dels consumidors (900.200.901), a les Oficines d’Atenció al Consumidor o a l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (93.229.24.44 de 8 a 15h).