24-10-2006


Acompanyat del conseller d'Agricultura, Jordi Wiliam Carnes
El president Maragall visitarà demà les obres de les àrees regables del Segrià Sud i el sistema Segarra-Garrigues

oVisitarà també l'Ajuntament i l'escola municipal d'Els Torms i, a la tarda, farà una passejada pel barri de la Mariola de Lleida


El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, visitarà demà, dimecres, les terres de Lleida, acompanyat del conseller d'Agricultura, Jordi William Carnes, i del delegat del Govern català a Lleida, Antoni Argilés. L'agenda del president el portarà a visitar les obres de l'àrea regable del Segrià Sud, a Maials, i del sistema Segarra Garrigues, a Alfés. També farà una visita institucional a l'Ajuntament d'Els Torms i a l'escola del poble i, a la tarda, farà una passejada pel barri la Mariola de Lleida.

A les onze del matí, el cap de l'executiu català arribarà a l'Ajuntament de Maials, on serà rebut per l'alcalde, Joan Sabaté, i la resta de membres del consistori. Després de signar el Llibre d'honor, el president es desplaçarà a la bassa 1 del rec Segrià Sud, al mateix terme municipal de Maials, per tal de comprovar l'estat de les obres que s'hi estan duent a terme. Acompanyat del conseller d'Agricultura, Jordi W. Carnes, serà rebut per membres de la Junta de la Comunitat de Regants, encapçalada pel seu president, Francesc Teixidó, i tècnics de l'empresa gestora que els explicaran l'actuació prevista a la zona.

El projecte de construcció inclou la creació d'un rec de suport a 6.500 hectàrees d'olivera i ametllers amb una inversió total de 133 milions d'euros. L'aigua es capta a l'embassament de Ribarroja i es condueix, a través d'un sistema de canonades, fins a cinc basses des de les quals es distribueix arreu de la zona regable. Aquesta actuació porta associada una important millora del sistema elèctric de la zona de la qual s'aprofita la potència elèctrica necessària per al funcionament dels sistemes de bombeig.

En concret, el president visitarà dues de les basses d'aquesta àrea regable, una de 150.000 m3, ja operativa, i una altra de 300.000 m3, encara en construcció. El conjunt de la transformació beneficiarà a uns 1.300 pagesos.

A continuació, el cap de l'executiu català es desplaçarà a la bassa d'Alfés, on comprovarà l'estat de la primera bassa de 310.000 m3 que s'hi està construint i que serà la que regarà les primeres hectàrees del sistema Segarra-Garrigues.

Tot i que formen part a tots els efectes i se sotmeten al mateix règim econòmic i funcional del conjunt del sistema Segarra-Garrigues, els anomenats sectors 12 (que inclou les poblacions d'Alfés, Aspa, Alcanó, Sarroca, Torrebesses, Sunyer, Montoliu i Albatàrrec ) i el sector 13 (Aitona, Serós, Granja d' Escarp, Llardecans i Sarroca ), situats a l'extrem sud del sistema Segarra-Garrigues i colindants amb el Segrià Sud i el Garrigues Sud, no rebran l'aigua a través del canal Segarra-Garrigues ni de l'embassament d'Albagés. Ho faran a través de dues captacions al riu Segre, a Albatàrrec i Aitona, respectivament, per la distància que els separa de les altres fonts de subministrament.

Els membres de la Junta de la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues i diversos tècnics explicaran al president la transformació prevista a la zona, que preveu una inversió total de 84 milions d'euros. Al finalitzar la visita, el president atendrà els mitjans de comunicació.

Visita a Els Torms i al barri La Mariola

A les 12.50 hores, el president català arribarà a l'Ajuntament d'Els Torms, on serà rebut per l'alcalde, Joan Massip, i la resta del consistori.

Després que el president signi el llibre d'honor, la comitiva es dirigirà al CEIP Joan Benet i Petit, creat el 1916 per la Mancomunitat de Catalunya i reformat per la Generalitat el 1985. Acompanyat de la directora, Rosa Massip, el president Maragall visitarà les instalolacions del centre i hi haurà parlaments de l'alcalde i del cap de l'executiu.

Ja a la tarda, a les 17.30 hores, el president català es desplaçarà a Lleida, on farà una passejada pel barri La Mariola per comprovar l'estat en que es troba el projecte de rehabilitació integral que s'hi està duent a terme, emmarcat en els ajuts previstos a la primera convocatòria de la Llei de Barris. Aquest projecte, adjudicat el desembre del 2004, suposarà una inversió total d'11 milions d'euros, dels quals la Generalitat en finançarà el 50%. Entre d'altres, es preveu la creació d'un nou espai verd al cor del barri, la construcció d'un centre cultural emblemàtic i la reurbanització i millora dels carrers.






Recordatori

Tema: Visita a les terres de Lleida
Dia: Dimecres, 25 d'octubre

Acte: Visita Ajuntament de Maials
Hora: 11.00 hores
Lloc: Pl. Església, s/n. Maials

Acte: Visita a la Bassa 1 del rec Segrià Sud de Maials
Hora: 11.30 hores

Acte: Visita a la bassa de l'àrea regable del sistema Segarra-Garrigues, a Alfés i
atenció als mitjans de comunicació
Hora: 12.15 hores

Acte: Visita a l'Ajuntament d'Els Torms
Hora: 12.50 hores
Lloc: C/ Major, 4

Acte: Visita al CEIP Joan Benet i Petit
Hora: 13.00 hores
Lloc: Prat de la Riba, s/n. Els Torms

Acte: Visita al barri La Mariola
Hora: 17.30 hores
Lloc: Carrer Mariola cantonada passeig de Ronda. Lleida