17-5-2006

Aquest matí, a Madrid, el president Pasqual Maragall i la presidenta Esperanza Aguirre han inaugurat la mostra “Aproximaciones. La Cultura Catalana”

Pasqual Maragall demana que les discrepàncies polítiques no enterboleixin la cordialitat entre els governs autònoms

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha apostat, aquest matí, per augmentar el nivell de cordialitat, complicitat i de projectes compartits entre la Comunitat de Madrid i Catalunya, que ha dit “han de superar les discrepàncies lògiques”. Pel president català, “s’ha de deixar que el sentiment comú i espontani d’ambdues comunitats flueixi i que els polítics i els mitjans de comunicació aprenguin aquesta lliçó de sensatesa”.

El cap de l’executiu català ha inaugurat, aquest matí, juntament amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, l’exposició “Aproximaciones. La Cultura Catalana”. La mostra està inspirada en l’exposició que la Generalitat va presentar a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic) a finals del 2004, on la cultura catalana va ser convidada d’honor.   La mostra trasllada a Madrid –segons ha explicat el president- “l’expressió política d’una coincidència personal entre els dos presidents” i expressa el seu desig que “aquesta coincidència en l’àmbit cultural tingui un desenvolupament natural i ordinari en altres àmbits”.

Els dos presidents, acompanyats pel comissari de l’exposició, Josep M. Muñoz, han recorregut la mostra organitzada per l’Institut Ramon Llull, que estarà a Madrid fins al 2 de juny.  També hi han estat presents, els consellers de Cultura de les dues comunitats autònomes; la presidenta del Parlament madrileny i el delegat del Govern català a Madrid, Santiago de Torres.

Sota l’epígraf, “Una llarga història”, es presenta la primera part del recorregut, que vol ser un itinerari pel desenvolupament de la cultura catalana, des dels seus orígens medievals fins a l’actualitat, parant especial atenció al segle XX. 

Les altres tres parts, titulades “Llengua i literatura”, “Expressions” i “La creativitat”, volen explicar la realitat de la llengua catalana, l’activitat artística i els diferents àmbits en què se centren les creacions contemporànies; respectivament.

Textos, imatges, il•lustracions i fotografies són els suports utilitzats per mostrar un seguit de bocins d’història, literatura, gastronomia, llengua, art i disseny. Un tast de diversos aspectes de la cultura catalana, que s’ajunten per mostrar una realitat cultural vital i diversa.

Ahir  al vespre, com a preludi d’aquesta inauguració, Jordi Savall, la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI van oferir un concert, al qual va assistir el president de la Generalitat, Pasqual Maragall. D’aquí a uns dies, el cantaor Miguel Poveda versionarà una selecció de poesia catalana i castellana. També se celebraran debats i un cicle de concerts, que es clourà amb una actuació de Raimon al Teatre Albéniz, el proper 4 de juny.

A primera hora del matí, el president de la Generalitat ha participat també als Desayunos Informativos de Europa Press.