18-5-2007

El projecte Alícia es presenta als cuiners catalans

oLa major part dels restauradors catalans assistiran a l'acte que serà presidit pel president Montilla

El president de la Generalitat, José Montilla, presidirà dilluns, dia 21 de maig, la visita d'obres al projecte Alícia, un centre de recerca sobre la cuina catalana, a tots els cuiners del territori. La seu de la Fundació Alimentació i Ciència (Alícia) s'està construint al costat del monestir de Sant Benet de Bages. El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyarà al president català durant tota la visita.

L'acte començarà a les 11.30 hores al conjunt de Sant Benet. Un cop allà s'explicarà el projecte i es visitarà l'edifici Alícia, on el president farà un breu parlament. Tot seguit, tindrà lloc la fotografia de família. A continuació, el cap de l'Executiu català es desplaçarà a peu fins el monestir de Sant Benet on es servirà un aperitiu.

La fundació Alícia és un centre dedicat a la investigació tecnològica en cuina i la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic, amb l'objectiu d'aconseguir que tothom mengi millor a través de la divulgació i l'educació dels bons hàbits alimentaris. La fundació el van crear l'any 2004 paritàriament la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa i té com a president del Consell Assessor el xef Ferran Adrià i com assessor executiu el cardiòleg Valentí Fuster. Aquesta iniciativa ha endegat diverses línies de recerca i actuació; per exemple, en el camp de la física, la química i la biologia, s'està treballant en un llenguatge comú entre ciència i cuina que faciliti la comprensió dels mecanismes d'elaboració i cocció dels aliments.

El projecte Alícia s'ha marcat quatre grans reptes. En primer lloc, vol arribar a ser un nucli de rellevància internacional en l'àmbit de la investigació aplicada a la gastronomia d'excelolència. El segon gran objectiu és ser un referent que aconsegueixi crear consciència social sobre la importància de l'alimentació com a fet cultural i com a factor educatiu. En tercer lloc, ser un espai on es generin idees i experiències innovadores sobre l'alimentació i la cuina. I per últim, un punt d'atracció cultural i turística per visitar el conjunt de Sant Benet i també la Catalunya central.

Entre els principals objectius del projecte està aprofitar el reconeixement social de la gastronomia, en general, i del prestigi internacional de la cuina catalana en particular, apostant per l'important rol que com a prescriptors d'opinió tenen actualment els cuiners, per tal de recuperar els bons hàbits alimentaris. En aquest sentit, destacar que es vol potenciar la creativitat en la cuina al servei d'ajudar a menjar millor i treballar per la valoració del patrimoni culinari, projectar-lo cap al futur mitjançant la innovació de les aplicacions de la ciència a la cuina per millorar els hàbits alimentaris i la salut de la població. El projecte és un estímul per a la producció d'aliments autòctons i de qualitat, fet que repercuteix en l'autoestima del productor donat que els seus productes seran els que el que utilitzaran els grans restauradors. A més, Alícia és un pol d'atracció territorial i un dinamitzador cultural de la zona i representa un projecte amb clara voluntat d'actuar pel desenvolupament rural i territorial de la zona.

En l'àmbit de la salut i l'educació han començat ja a desenvolupar línies d'investigació específiques per tal de contribuir, mitjançant determinats usos imaginatius i creatius de l'alimentació, a paloliar els efectes de malalties greus. També han iniciat experiències per tal que la dieta hospitalària sigui més apetitosa.

D'altra banda, han començat a treballar en diferents hospitals de Catalunya, en la dieta de malalts d'oncologia. En el futur, també es preveuen treballs per millorar les condicions de vida dels diabètics, els celíacs i els que pateixen malalties coronàries.

Finalment, pel que fa als edificis i a les instalolacions del que serà el nou complex de Sant Benet és un espai que ocupa 18 hectàrees a l'entorn del monestir medieval del mateix nom. En aquest entorn, Alícia desenvoluparà la línea de cultura alimentària que complementarà amb altres ofertes culturals i d'oci. L'antic Monestir de Sant Benet de Bages (S.X), actualment en fase de rehabilitació arquitectònica, forma part d'aquest complex monumental.




Nota: L'organització posa a disposició dels periodistes que es desplacin des de Barcelona un servei d'autobús. L'hora de sortida és a les 10 hores del matí, davant la porta principal del Palau de Pedralbes de Barcelona (Av. Diagonal). Per a informació o reserva de places podeu trucar al telèfon: 938752000 (Ferran Esquirol) o enviar un correu electrònic a fesquirol@pauta-es.com







Recordatori

Tema: Visita del president al projecte Alícia.
Dia: Dilluns, dia 21 de maig
Lloc: Conjunt de Sant Benet de Bages. (Bages)

Acte:Explicació del projecte Alícia i recepció dels participants.
Hora:11.30 hores.

Acte:Visita a l'edifici Alícia i parlament del president.
Hora:12.00 hores.

Acte:Fotografia de família.
Hora:13.00 hores.

Acte:Aperitiu al claustre del Monestir de Sant Benet.
Hora:13.30 hores.