15-2-2007                                                                                                   

El president de la Generalitat ja és membre titular del Comitè de les Regions

• La secretària per a la UE, Anna Terrón, n’és la membre suplent

El president de la Generalitat, José Montilla, ja és membre titular del Comitè de les Regions de la Unió Europea en representació del govern de Catalunya.  El Diari Oficial de la Unió Europea ha publicat el seu nomenament (12 de febrer de 2007), que serà efectiu fins a finals del mandat d’aquest òrgan europeu (25 de gener de 2010).

Catalunya forma part de dues de les comissions del Comitè de les Regions, concretament:

- Comissió d’Afers Constitucionals i Governança, presidida pel portuguès António Paiva (PPE)       

Els temes principals d’aquesta comissió són: integració europea i el rol dels ens territorials, governança europea, subsidiarietat, espai de seguretat, llibertat i justícia, política d’immigració, asil i visats, drets dels ciutadans i la política de comunicació de la UE.

- Comissió de Relacions Exteriors i Cooperació, presidida pel suec Roger Kaliff (PSE)

Els temes principals d’aquesta comissió són: Relacions amb regions i municipis de països candidats i tercers, associació euromediterrània, dimensió nòrdica d’Europa, cooperació descentralitzada del desenvolupament i política europea de veïnatge.

Anna Terrón, secretària per a la UE, és la membre suplent designada pel president. Terrón és la coordinadora del grup socialista de la Comissió d’Afers Constitucionals i Governança.

  Comitè de les Regions

El Comitè de les Regions és l’assemblea política que permet als ens locals i regionals manifestar-se en el sí de la Unió Europea. Creat l’any 1994, actualment està format per 344 membres, dels quals 21 són espanyols, en representació de les Comunitats Autònomes i el món local. Hi ha una delegació per Estat Membre, quatre grups polítics i sis comissions temàtiques. Michel Delebarre (Grup Socialista Europeu), antic ministre francès, diputat, i alcalde de Dunkerque, és l’actual president.

Mitjançant aquest òrgan es dóna veu al món local i regional a Brussel•les i es pretén millorar la legislació comunitària per via de l’experiència dels representants locals i regionals.

Prioritats polítiques 2007

El Comitè de les Regions es marca com a prioritats polítiques impulsar l’Europa política i ciutadana, reforçar la solidaritat territorial a la UE i consolidar el rol polític i institucional del Comitè.

Commemoració dels cinquanta anys dels Tractats

Específicament, i amb motiu de la commemoració dels cinquanta anys de la signatura dels Tractats de Roma (Tractats constitutius de la Comunitat Econòmica Europea i de la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica), se celebrarà una sessió extraordinària del Comitè a Roma (22-23 de marc) en la qual els seus membres signaran una Declaració conjunta. La declaració pretén mostrar el seu compromís de recolzar els Estats Membres en culminar el procés de ratificació del Tractat Constitucional que mantingui el respecte al concepte de subsidiarietat i la dimensió territorial de la UE, impulsar les polítiques europees i seguir contribuint a la creació d’una Unió cada vegada més intensa entre els pobles d’Europa sense deixar de defensar la diversitat i la identitat regional i local.

Ús del català en el Comitè

Des de novembre de 2005, existeix la possibilitat que els ciutadans puguin dirigir-se en català a aquest òrgan i rebre’n una resposta. El president del Govern i la secretària per a la UE s’adrecen en català en les sessions plenàries d’aquest òrgan.