8-6-2007

El cap de l’Executiu ha inaugurat la XVIII Trobada Empresarial al Pirineu a Rialp

El president anima els empresaris de Lleida a diversificar i modernitzar l’economia de les Terres de Ponent

• Aposta per seguir explorant el sector serveis i el camp del lleure i les vacances

• Assenyala que Lleida “s’ha de consolidar com la capital agroalimentària del Sud d’Europa i un referent en innovació i competitivitat del sector”

• Destaca la bona ubicació geogràfica de Lleida, que la situa en una bona posició per esdevenir un centre logístic potent

• Creu que “les empreses catalanes han d’apostar per créixer” en grandària, en especialització o en diversificació i obrir-se a nous mercats

El president de la Generalitat, José Montilla, ha animat avui els empresaris de Lleida a diversificar i modernitzar l’economia de Ponent. El cap de l’Executiu ha assenyalat que “la reconversió de les activitats més tradicionals de la pagesia, la ramaderia i l’explotació dels recursos naturals ha conduït cap a noves iniciatives empresarials en els camps del lleure i de les vacances”, i ha animat al sector econòmic lleidatà a “continuar en aquest sentit”.

Així mateix, el president català ha manifestat als empresaris, sigui quina sigui la mida de les seves empreses, que “han d’apostar per créixer en grandària, en especialització o en diversificació” i ha afirmat que el Govern estarà al seu costat.

El president ha assegurat que les Terres de Lleida també han de continuar potenciant el sector agroalimentari ”per la qualitat i la reputació dels seus productes, i per la seva capacitat exportadora i per la cada vegada major competitivitat de les seves empreses”. “Lleida s’ha de consolidar com la capital agroalimentària del Sud d’Europa i com un referent en innovació i competitivitat del sector”, ha subratllat. 

El cap de l’Executiu català ha afirmat que“les Terres de Lleida tenen una realitat econòmica molt diferent de la resta de Catalunya: un pes específic molt important del sector agrícola, una menor base industrial, però un pes cada vegada més rellevant del sector de serveis”.

També ha posat de relleu que“les comarques de Ponent s’estan posicionant al capdavant del sector logístic”, a causa de la seva ubicació geogràfica, i ha recordat que“són diversos els projectes que s’han impulsat en aquesta direcció”, entre les quals destaca la plataforma logística del CIM de Lleida, polígons industrials, com el de Torre Blanca o el de Tàrrega, i que el Govern vol establir sinèrgies per ser la porta d’entrada al centre logístic de Saragossa, en el marc de l’Euroregió.

El president també ha recordat les actuacions que el Govern té en marxa a les comarques de Lleida i ha destacat el Parc científic i tecnològic agroalimentari de Gardeny;  l’aeroport Lleida-Alguaire; l’aeroport de la Seu-Andorra i el desdoblament de l’Eix Transversal. El president ha assegurat als empresaris que“com veuen, anem per feina” i ha afegit que “el compromís de la Generalitat amb les infraestructures de la zona, i per tant amb l’equilibri territorial, és ben visible”.

El cap del Govern també ha assenyalat que s’està potenciant la inversió en la xarxa de rodalies, que permetrà l’existència de trens llançadora de Lleida a les capitals de comarca i millores a la línia Lleida-La Pobla i Lleida-Manresa, que el Pla de Desenvolupament Rural preveu nombroses ajudes per als pagesos i ramaders, i que es continuaran les obres del gran projecte Canal Segarra-Garrigues i es desenvoluparà el Pla Territorial de l’Alt Pirineu i Aran.

 “El conjunt de les Terres de Lleida té el potencial per convertir-se en un nucli econòmic d’una zona més àmplia com és l’Euroregió i en un eix dinamitzador de l’arc transpirinenc”, ha afirmat i ha afegit que “la Generalitat estarà al costat del territori, de les seves empreses i de les seves institucions, per donar suport a aquest repte i per complementar l’empenta que necessita el sector empresarial lleidatà, ja molt proactiu”.

L’empresa catalana ha d’apostar per créixer

 Per altra banda, el cap de l’Executiu ha assegurat que“les empreses catalanes han d’apostar per créixer en grandària, en especialització o en diversificació segons el cas i obrir-se a nous mercats”. En aquest sentit, ha destacat que “ens calen empreses grans, líders en els seus mercats, amb voluntat d’esdevenir multinacionals, mitjançant processos de desenvolupament, de cooperació o de fusió”.

El president ha afirmat que aquesta necessitat de créixer també la tenen les petites i mitjanes empreses“que  són el 90% del total de les nostres unitats empresarials” i ha assegurat que “el Govern de Catalunya vol estar al costat de les PIMES” en aquest procés.

El president ha anunciat que en les properes setmanes el Govern aprovarà un Pla d’Actuació per simplificar les relacions de les empreses amb l’administració i ha explicat que ja s’estan impulsant mesures per donar suport a la creació d’empreses; incrementar els recursos per a Recerca, Desenvolupament i Innovació; fomentar la internacionalització i reforçar el suport a les petites, mitjanes i microempreses.