7-6-2007

Acompanyat del conseller Saura, i després de reunir-se amb els comandaments dels serveis d’Emergències de Catalunya

El president de la Generalitat fa una crida a la prudència i demana la col•laboració ciutadana en la lluita contra el foc

• Adverteix que no s’ha de baixar la guàrdia perquè “seria imperdonable que un excés de confiança ens trobés desprevinguts”

• Fa una crida a la col•laboració dels ramaders i pagesos

• Destaca l’augment de recursos humans i materials, una millor tecnologia i uns processos de control més sofisticats i complerts en la lluita contra el foc

• Té paraules de reconeixement i agraïment per la tasca, “sovint arriscada i fins i tot heroica”, dels bombers professionals de la Generalitat, voluntaris i agents rurals i de les persones que col.laboren en les feines d’extinció i salvament

El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat, aquest migdia, que en la lluita contra els incendis forestals“la intenció del Govern és la de no baixar la guàrdia, malgrat que la climatologia  en principi pot semblar favorable, almenys fins ara.” I ha afegit que“seria imperdonable que un excés de confiança ens trobés desprevinguts”.

D’aquesta manera, el president ha fet una crida a la prudència en la lluita contra el foc i ha explicat que el Govern llançarà una campanya amb el lema “Foc zero” per sensibilitzar els ciutadans, que cada any tenen major consciència de la necessitat de respectar les prohibicions d’encendre foc durant els mesos més calorosos.

El cap de l’executiu català s’ha reunit aquest matí al Centre d’Empergències de Catalunya (CECAT), a Cerdanyola del Vallès, amb el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, els alts càrrecs d’aquesta conselleria i els comandaments del Cos de Bombers i del CECAT per conèixer de primera mà els dispositius que el Govern i tota la població de Catalunya compten per fer front a la temporada d’estiu i, especialment, pel que fa a la lluita contra els incendis. 

El president Montilla ha explicat que el Departament d’Interior té previst el màxim desplegament de mitjans materials i recursos humans. Així, el Govern ha incrementat les dotacions dels parcs de bombers; reforçarà les instal•lacions existents amb parcs per la temporada d’estiu i contractarà un contingent de més de 1.300 persones de suport, fins a arribar a un total de 6.252 efectius per a la lluita contra els incendis. També s’incrementa la dotació de mitjans, especialment els aeris que, comptant amb els disponibles per part del Ministeri de Medi Ambient, sumaran“33 aparells, la capacitat més gran que mai hem tingut”.

A més de l’augment dels recursos humans i materials, el president ha destacat que s’ha fet un esforç per intentar millorar la tecnologia i vetllar pels processos de control més sofisticats i complets.  En aquest sentit, ha explicat que hi haurà més punts de guaita, més vehicles, més punts d’actuació immediata, més equips aeris i també millors comunicacions i millor coordinació.  Així, el Govern català disposarà de 80 punts de guaita; 30 parcs d’estiu que complementen els 150 parcs de bombers permanents. El Cos d’Agents Rurals també es reforçarà, amb 87 noves places, 15 unitats de vigilància mòbil i 5 camions de suport a les tasques dels bombers.

Crida a la prudència i a la col•laboració

En el decurs de la seva intervenció, el president de la Generalitat no s’ha estat de fer una crida a la prudència i a la col•laboració de la població. En el mateix sentit, el president ha volgut fer una demanada als pagesos i ramaders i ha fet seva la màxima que  “és millor prevenir que curar”. Ha explicat que el Govern català“dóna molta importància a mesures com la crema controlada de pastures, en col•laboració amb els ramaders, o el manteniment del sota-bosc mitjançant la ramaderia extensiva”.

El mandatari català també ha explicat que aquestes mesures, que impulsa el Departament de Medi Ambient, han estat ben acollides per pagesos i ramaders i, encara que tenen un abast territorial modest, ja s’ha pogut constatar el seu efecte beneficiós per a la prevenció del risc d’incendis forestals.

En un altre moment de la seva intervenció, el president català també ha tingut paraules de reconeixement i agraïment “per la tasca, sovint arriscada i fins i tot heroica, dels bombers professionals de la Generalitat, dels voluntaris i dels agents rurals i de totes les persones que col.laboren i cooperen en les feines d’extinció i salvament”.