4-3-2007

En l’acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones

El president de la Generalitat anuncia que el Govern aprovarà properament la Llei dels drets de les dones per l’eradicació de la violència masclista

Assegura que el Govern de la Generalitat aposta per una política de generació de drets i d’oportunitats i explica que el Govern prepara un pla per avançar en la igualtat d’oportunitats

El president de la Generalitat, José Montilla, ha fet públic avui, durant l’acte de celebració del Dia Internacional de les Dones, que el Govern aprovarà properament la Llei dels drets de les dones per l’eradicació de la violència masclista.“Aquesta nova llei reforçarà i donarà una protecció social integral a les víctimes de l’agressió o l’amenaça”, ha assegurat. A més, també ha recordat que ja “s’ha iniciat la tramitació parlamentària per modificar el Llibre III del Codi Civil de Catalunya que impedirà que els maltractadors puguin heretar de les seves víctimes”.

Drets i oportunitats

El president ha recalcat que el Govern“aposta per una política de generació de drets i de generació d’oportunitats: generació de drets envers les dones per mitjà d’un desenvolupament legislatiu adient amb la realitat de Catalunya i d’acord amb les nostres competències; i generació d’oportunitats en plural. Perquè plurals i diverses són les dones i les seves situacions, com plurals i diverses han de ser les polítiques a fer”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu català ha explicat que l’acció del Govern per millorar la situació de les dones se centrarà en apostar per crear polítiques que serveixin per generar noves oportunitats en el món de l’empresa privada i la pública; que donin suport a totes les formes de família; que permetin la conciliació de la vida familiar, personal i laboral; i que fomentin la sensibilització necessària per crear un model de ciutadania que avanci en un nou marc de les relacions entre els homes i les dones, tant en l’esfera pública com en la privada.

El president ha volgut destacar a més la importància de treballar en la inserció dels col•lectius de dones amb més desocupació i ha reivindicat que“Catalunya no pot perdre el talent de moltes dones que han d’optar entre la maternitat i la seva carrera professional”. Justament en aquesta direcció per conciliar família i treball  ha explicat que anirà “el nou Pla de desenvolupament de les polítiques de dones a Catalunya que tindrà l’ambició d’avançar en la igualtat d’oportunitats de les dones, en tots els àmbits de la societat, especialment en el món laboral, i de treballar per la conciliació”.

Protecció contra la violència

 “Vull remarcar la nostra solidaritat amb les víctimes i possibles víctimes que se senten desemparades, que tenen por, i el nostre suport perquè denunciïn. Que pensin que no estan soles, que tindran una protecció efectiva, no només jurídica sinó també social” ha afirmat el president Montilla, que ha remarcat que cal “seguir treballant en accions encaminades a prevenir, aturar i protegir els i les que pateixen un tipus de violència”

Reconeixement a l’Institut Català de la Dona

El president ha volgut agrair la tasca de sensibilització que duen a terme moltes institucions, entitats i persones anònimes, ja que“forma part d’aquesta complicitat constant per fer pedagogia dels drets socials”, i especialment la tasca que desenvolupa l’Institut Català de les Dones. Uns drets socials que ha dit que són necessaris per fer front a situacions d’injustícia que han afectat a “aquelles dones que han tingut cura dels més dèbils, aquelles que han estat transmissores de pau i aquelles que han aportat la seva mirada per construir un món diferent”.

El president Montilla ha anunciat, a més, que el Govern de la Generalitat ha acordat adherir-se a l’Any Europeu de la Igualtat d’Oportunitats per a Tothom 2007.

A la recepció que el cap de l’Executiu català ha ofert per commemorar el Dia Internacional de les Dones al Palau de Pedralbes, hi han assistit prop de 500 dones representants d’entitats i associacions de dones. Per part de l’executiu català, hi han participat les conselleres d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; de Justícia, Montserrat Tura; de Salut, Marina Geli, i de Treball, Ma del Mar Serna; el conseller d’Interior, Joan Saura; el conseller d’Educació, Ernest Maragall; el secretari del Govern, Ramon Garcia-Bragado, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva.