12-2-2007

El president ha inaugurat el 3GSM World Congress que tindrà lloc fins el 15 de febrer a la Fira de Barcelona

El president Montilla vol garantir “l’extensió de les TIC a tot el territori” i fer-hi present l’ús del català

• El cap de l’Executiu diu que el Congrés consolida Barcelona i Catalunya “com a centre de negocis” i que “ajuda a fomentar la cultura de la innovació i el coneixement”

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assenyalat avui que el Govern vol garantir “l’extensió de les TIC a tot el territori”. “Cap comarca, cap municipi, per allunyats que estiguin dels centres o de les capitals, n’han de quedar al marge”, ha afegit.

El president ha fet aquestes declaracions durant la inauguració del 3GSM World Congress, l’esdeveniment basat en telefonia mòbil de més rellevància a nivell mundial, que atreu més de 50.000 assistents amb representants procedents de 183 països i més de 2.300 mitjans de comunicació cobrint l’esdeveniment. El congrés té lloc a la Fira de Barcelona fins el proper dia 15 de febrer.

El president ha explicat que el compromís del Govern és aconseguir que totes les possibilitats de les TIC “siguin accessibles a tothom, i cada vegada més. Ningú n’ha de quedar exclòs”. Així, ha dit que s’ha d’assegurar “la igualtat d’oportunitats i evitar una fractura social” entre les persones i les empreses que hi tenen accés i les que no n’hi tenen.

El pacte del Govern d’Entesa estableix com a objectiu l’augment de la inversió pública en el foment de les TIC, que es desenvolupin en condicions d’igualtat i que es garanteixi la prestació dels serveis d’acord amb els principis d’universalitat, continuïtat i actualització.

A més, el Govern està compromès a consolidar el desplegament del Pla director d’infraestructures de telecomunicacions, com a garantia de l’accés als serveis mínims de comunicacions electròniques. Aquest pla preveu assolir en una legislatura la cobertura de tots els nuclis de població de Catalunya de més de 50 habitants i de tots els polígons industrials pels serveis de telefonia fixa i mòbil, i d’accés a la banda ampla; impulsar el desplegament d’infraestructures de telecomunicacions, amb l’aportació de recursos públics, que facilitin la possibilitat a tots els operadors de serveis del mercat, d’arribar al màxim de nuclis de població de Catalunya; i fomentar el servei universal de telecomunicacions, garantint que tots els ciutadans de Catalunya puguin disposar de servei fix i mòbil de veu, l'accés a Internet i altres serveis de dades per banda ampla.

El català i les TIC

El cap de l’Executiu ha explicat que a Catalunya hi ha més de 200 empreses del subsector d’operadors de comunicació. “Representen el 5,8% de les nostres empreses del sector electrònic, tecnologies de la informació i les telecomunicacions i suposen el 18% de les empreses dedicades a aquestes activitats a l’Estat espanyol”, ha afegit.

El president ha explicat que el pes de la indústria dels continguts audiovisuals a Catalunya i la creixent relació entre els continguts audiovisuals i les TIC “és especialment favorable en el cas català i ens permet un bon posicionament en el mercat”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha subratllat que “la fortalesa del nostre teixit econòmic i social ha de fer present l’ús del català, en un món cada vegada més internacional i multilingüe”. I ha afegit que “la llengua i la cultura catalanes, l’economia catalana en el seu conjunt, han de tenir veu i espai propis en un entorn divers i globalitzat’.

Durant la inauguració, el president Montilla ha assenyalat que el Congrés “ofereix l’oportunitat de projectar internacionalment Catalunya com a país amb tots els atractius, però sobretot amb les condicions necessàries per dur a terme activitats d’alt valor afegit, com és el cas de les TIC”.

 

El president ha inaugurat el Congrés acompanyat del ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, Joan Clos; el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel; l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; i el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.

Després de l’acte, el president ha visitat les sis empreses catalanes que hi ha instal•lades al Pavelló Català: Emotique SL, Publitono, Ta With You, Adecq Digital, Mobile for Media Interactive, E-Movili@.