12-1-2007

Aquest matí ha inaugurat a Barcelona la VII Conferència anual UE-Turquia

El president Montilla mostra el suport del Govern català al camí de reforma social, política i econòmica encetat per Turquia amb l’horitzó de l’adhesió a la UE

El president de la Generalitat, José Montilla, ha ressaltat aquest matí la seva confiança en el procés d’adhesió de Turquia  a la Unió Europea (UE), malgrat els problemes importants que creu que hi ha per resoldre, i ha destacat“el suport del Govern català al camí de reforma social, polític i econòmic que ha encetat Turquia”.

El mandatari català ha fet aquestes manifestacions en el decurs de la inauguració de la VII Conferència Anual UE-Turquia, que ha tingut lloc aquest matí a l’Hotel Palace de Barcelona, i en presència del ministre d’Estat per a Afers Religosos turc, Mehmet Aydin, i el secretari d’Estat per a la Unió Europea del Ministeri d’Afers Estrangers del Govern espanyol, Alberto Navarro,  entre altres personalitats assistents.

Segons ha explicat el president de la Generalitat, “la negociació entre la UE i Turquia es troba ara en un moment complex; tenim dificultats que fan del camí una prova de resistència i constància; però Catalunya i Espanya comparteixen un enfocament i una contribució positiva per enfortir la cooperació entre Turquia i Europa en l’horitzó de l’adhesió”.

En aquesta línia, el president Montilla ha fet un resum dels vincles econòmics i culturals que uneixen Catalunya i Turquia. Així, ha recordat que les exportacions catalanes a Turquia, el setembre de l’any passat, arribaven als 600 milions d’euros, representant més del 26% de les exportacions espanyoles a Turquia i més del 24% de les importacions. Ha destacat que, tot i ser inversions petites comparativament amb altres mercats, hi ha un salt qualitatiu en l'interès de les empreses catalanes, i una diversitat gran de sectors: turisme, components d’ automoció, alimentació, components electrònics, tèxtil, veterinària...

El president s’ha referit també als lligams polítics entre Catalunya i Turquia, com per exemple l’agermanament de Barcelona amb Instambul, i ha pronosticat “una importància creixent dels diferents actors catalans amb la seva participació i contribució als processos que aprofundeixen les relacions de Turquia amb la UE”.

Segons el cap de l’executiu català “Turquia ha de jugar un rol més important en el partenariat euromediterrani. La seva implicació en el Procés Barcelona pot contribuir a millorar la cooperació i reforçar la participació dels veïns del sud i l’est”. A més, ha afirmat “la incorporació de Turquia enfortiria la dimensió mediterrània de la Unió Europea, fent de contrapès al desplaçament del centre de gravetat cap al nord i l’est que es deriva de les recents ampliacions”.

Finalment, el president de la Generalitat ha volgut recordar “una iniciativa que reflecteix amb claredat la nostra voluntat de col•laboració i entesa: l’Aliança de Civilitzacions que promouen el president Rodríguez Zapatero i el primer ministre Rayip Erdogan”. Pel cap de l’executiu català, aquest projecte és “un exemple de com el treball conjunt de Turquia i Europa contribueix de forma plausible a allunyar tendències de replegament identitari, proclamant el diàleg, l’intercanvi cultural i la cooperació a tots els nivells com l’únic camí possible per construir el futur”.

Prèviament a la intervenció del president Montilla en l’acte inaugural, hi ha parlat el director general de l’IEMed, Senén Florensa; la membre del Consell d’Administració de la Universitat Sabanci, Güler Sabanci; el secretari d’Estat per la Unió Europea del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, Alberto Navarro, i el ministre d’Estat per a Afers Religiosos de Turquia i copresident del Grup d’Alt Nivell per a l’Aliança de les Civilitzacions, Mehmet Aydin.

Aquesta Conferència internacional se celebrarà a Barcelona durant avui i demà, i compta amb la participació d’una trentena de personalitats del món polític, social i econòmic turc i europeu. Organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) amb la col•laboració de l’Istanbul Policy Center de la Universitat de Sabanci (Turquia), enguany se celebra sota el títol “Imatges recíproques i coneixement: de la confrontació a la integració”.