8-1-2007

En la que ha estat la primera reunió entre ambdós presidents

El president Montilla manifesta al president Zapatero la voluntat de "desplegar l'Estatut des del primer moment"

• El president català advoca per fer-ho "sobre la base del diàleg i l'enteniment amb el Govern d'Espanya, "amb el ritme adequat i sense aturar-se"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha manifestat aquesta tarda al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la seva voluntat de "desplegar l'Estatut des del primer moment". "Jo em dedicaré a què el que està previst a l'Estatut es compleixi", ha afirmat el president català després de la seva primera entrevista amb el cap de l'executiu espanyol.

Montilla advoca per dur a terme el desplegament estatutari "sobre la base del diàleg i l'enteniment amb el Govern d'Espanya". El president ha advertit que"hi haurà a qui el nostre ritme li semblarà lent i altres diran que no hem de córrer tant", i ha afegit que el Govern català treballarà "amb el ritme adequat i sense aturar-se".

En una trobada de més d'una hora i mitja, els dos presidents han acordat iniciar les converses per desenvolupar l'Estatut "de forma immediata" i crear les tres comissions mixtes previstes en el text estatutari -la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, la Comissió d’Infraestructures i la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat-, abans que acabi el primer trimestre del 2007.

El president considera que aquest és el principi d'un procés "complex, en el que hi haurà alts i baixos i problemes", però s'ha mostrat convençut que també hi haurà "un comportament lleial per part del Govern d'Espanya".

En matèria de finançament, ambdós presidents han acordat iniciar immediatament les converses sobre"tots els temes del finançament  amb la voluntat d'arribar a un acord, tan aviat com sigui possible".

El president català ha expressat també al cap de l’executiu espanyol "el total suport del Govern de Catalunya al Govern espanyol en la lluita antiterrorista", després de l'atemptat del passat dia 30 de desembre. El president Montilla ha traslladat a Zapatero"la solidaritat del poble de Catalunya" i li ha explicat que el "sentiment majoritari entre els catalans és que qualsevol ocasió seriosa d'aconseguir el final de la violència s'ha de saber aprofitar", per la qual cosa, "el que no hauria estat responsable, donant-se les condicions que es donaven, hauria estat no intentar-ho".