oAposta per centres de mida mitjana perquè els grans no són tan eficients en l'objectiu fonamental de la reinserció

oExplica que el Govern s'ha proposat que, a finals d'aquesta legislatura, el 70% dels presos que estan en condicions de treballar estiguin ocupats

oReconeix la feina "ingrata" però "noble" dels treballadors de les presons

oAssegura que potenciarà les penes alternatives o complementàries a l'internament

El president de la Generalitat, José Montilla, ha anunciat aquest matí, durant la inauguració del centre Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, que “en els propers quatre anys es posaran en marxa vuit nous centres penitenciaris -amb 6.500 noves places- i quatre de règim obert”. També ha afirmat que en aquest període “es tancaran sis centres obsolets, que ja no reuneixen les condicions adequades per funcionar”.

El cap del Govern català ha manifestat que el creixement de la població penitenciària i l’actual massificació de les presons és “fruit d’una falta de previsió del seu creixement” i ha recordat que en l’anterior legislatura es va iniciar el Pla d’equipaments penitenciaris de Catalunya “que es continuarà desplegant fins el 2010”.

El president s’ha mostrat partidari que les noves presons tinguin una mida mitjana. “En les dimensions dels centres també hi ha hagut un canvi respecte a les planificacions del passat – ha dit-. Anem de centres de dimensions més grans i, segurament no tant eficients, a centres de caràcter més mitjà” amb l’objectiu de poder aplicar polítiques de reinserció en condicions més adeqüades.

El màxim responsable del Govern ha tingut unes paraules de reconeixement als treballadors de les presons, que ha reconegut que desenvolupen“una tasca sovint ingrata i poc reconeguda socialment”, però també“una tasca de gran noblesa: ajudar a la reinserció social de les persones que s’han vist excloses de la societat”.

En aquest sentit, ha manifestat que“una política penitenciària d’èxit és la que posa a l’abast de les persones internes aquells recursos –educatius, culturals, sanitaris i de suport psicològic i emocional- que minimitzen la probabilitat de reincidència”, i ha assegurat que “el Govern vetllarà perquè cada persona interna tingui una ocupació adient, ja sigui en el camp laboral, mitjançant un treball productiu i retribuït o en les diverses modalitats d’activitat educativa, cultural o esportiva”.

El president ha recordat que actualment, el 50% de la població interna que pot treballar està ocupada laboralment i ha afirmat que “l’objectiu del Govern per aquesta legislatura és oferir activitat laboral al 70% de la població penitenciària que compleix els requisits per treballar”, i que es calcula que està entorn de les 3.000 persones.

Així mateix, ha anunciat que el Govern té la voluntat d’impulsar el compliment de penes en comunitat: com els treballs en medi obert per als reclusos o les mesures penals alternatives a la presó.“Les penes de presó o d’internament, no poden continuar essent el centre del sistema d’execució penal”, ha afirmat, perquè “l’experiència demostra que només són útils com a últim recurs i –ha afegit- hi ha altres mesures sancionadores que el Govern es proposa impulsar com l’execució penal en la comunitat”.