20-01-07

El cap de l’executiu manifesta la seva satisfacció pel fet que els documents es quedin a Barcelona

El president Montilla destaca que l’Arxiu de la Corona d’Aragó conté “referències clau de la nostra història i la nostra personalitat”

• Assegura que l’Arxiu compta amb  “uns fons documentals medievals gairebé inigualables a Europa”

• Afirma que el Patronat s’ha pogut constituir gràcies a “la voluntat decidida de col.laboració” de les institucions que l’integren”

El president de la Generalitat, José Montilla, ha manifestat avui que l’Arxiu de la Corona d’Aragó conté “referències clau de la nostra història i la nostra personalitat”. El president ha dit aquestes paraules després de signar els Estatuts pels quals es crea el Patronat de l’Arxiu, que tindrà la seva seu al Palau del Lloctinent de Barcelona.

El cap de l’executiu català s’ha felicitat pel fet que els documents es quedin a la Ciutat comtal, i  ha recordat que conté “uns fons documentals medievals gairebé inigualables a Europa”. També ha volgut destacar que “tenim el deure de preservar i difondre la nostra història” i s’ha compromès a que “en aquesta tasca, Catalunya no estalviarà esforços”.

El mandatari ha agraït la tasca del Ministeri de Cultura “que ha sabut compaginar la posada en marxa d’aquesta institució amb les diferents sensibilitats que la integren”. Ha afirmat també que el Patronat no hauria estat possible sense “la voluntat decidida de col.laboració” del Ministeri i els Governs de Catalunya, Aragó, Balears i València, als qui ha assegurat que “sabrem donar tot el valor a l’Arxiu, en benefici del conjunt i de cadascuna de les comunitats que el formen”.

La institució arxivística més antiga d’Europa

L’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA) va néixer l’any 1318 com a Arxiu Reial per orde de Jaume II. És, per tant, la institució arxivística més antiga d’Europa i una de les més antigues d’Espanya. Actualment, l’ACA es troba dividit en nou seccions administratives que es corresponen amb els diferents fonts documentals: Arxiu Reial, Consell d’Aragó; Audiència Reial de Catalunya; Patrimoni Reial; Generalitat de Catalunya; Ordes religiosos i militars;protocols notarials; delegació d’Hisenda de Barcelona, i altres col•leccions d’entitats i particulars.

L’Arxiu disposa de dos seus: el Palau del Lloctinent, on es troba la seu del Patronat, i unes altres instal•lacions al carrer Almogàvers, on estan dipositats els documents i hi ha les sales de consulta, laboratoris de restauració i reprografia i biblioteca auxiliar, entre d’altres serveis.