31-5-07

El cap de l’executiu ha inaugurat aquest matí un Seminari sobre “Autonomia i Justícia a Catalunya”

El president Montilla afirma que no està disposat a acceptar, impassible, innecessàries dilacions en l’aplicació de l’Estatut

• Ressalta que per “consolidar l’ús normal del català a l’Administració de Justícia és indispensable un cert esforç de totes les administracions i una actitud activa i tolerant”

• Destaca que “la unitat del poder judicial no és incompatible amb la descentralització del seu govern ni la seva gestió”

El president de la Generalitat, José Montilla, ha inaugurat aquest matí el Seminari “Autonomia i Justícia a Catalunya”, a la seu del Consell Consultiu. En el discurs inaugural, el cap de l’Executiu ha afirmat que “el Govern de la Generalitat s’ha fixat com un dels objectius de la present legislatura el desenvolupament ordenat i efectiu del nou Estatut d’Autonomia”. I ha afegit  que no serà un desplegament precipitat, perquè no veu motius que ho justifiqui, però “tampoc estic disposat a acceptar, impassible, innecessàries dilacions”.

Segons ha explicat el president“la realitat és que tenim una Llei aprovada; recorreguda? sí, però res impedeix avui per avui ni la seva vigència ni la necessitat del seu desenvolupament”. I ha recordat que el Govern català ja ha posat en marxa un seguit d’iniciatives per desenvolupar aquesta Llei, i que el Govern central té un compromís ferm en fer-lo efectiu.  També ha volgut deixar clar en el seu parlament la convicció del Govern català sobre la plena constitucionalitat de l’Estatut, i ha ressaltat que l’acció institucional de la Generalitat es regeix per aquest criteri.

En un altre moment del seu discurs, el mandatari català s’ha referit al compromís de l’executiu català“per contribuir decisivament a la modernització de l’administració de justícia”; respectant, ha subratllat, les competències respectives“perquè la unitat del poder judicial no és incompatible amb la descentralització del seu govern ni de la seva gestió”.

En aquest sentit, el president ha afirmat també que cal una “garantia efectiva dels drets lingüístics dels ciutadans, tal i com recull l’article 102 de l’Estatut”.  I ha afegit que “per consolidar l’ús normal del català a l’Administració de Justícia és indispensable un cert esforç de totes les administracions i un actitud activa i tolerant per part dels propis responsables d’aquestes administracions”.

I ha insistit dient que “la principal raó no hauria de ser jurídica, ni legal ni molt menys política, sinó que hauria de ser la de facilitat l’aproximació i la comprensió de l’administració de la Justícia als ciutadans i ciutadanes de Catalunya”.

El Seminari “Autonomia i Justícia a Catalunya” està organitzat pel Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Aquest serà l’últim seminari que organitzarà l’actual Consell Consultiu, ja que en virtut del nou Estatut d’Autonomia i de la Llei que el Govern català ha enviat al parlament, aquest Consell es convertirà en el Consell de garanties Estatutàries.