14-7-2005

Aquest matí, ha analitzat amb els alcaldes de les capitals de comarca els treballs de la reforma estatutària

El president Maragall es compromet amb els alcaldes a augmentar el repartiment de la despesa pública als ajuntaments

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, s’ha reunit avui, dijous, amb els  42 alcaldes dels municipis capitals de comarca, amb els quals ha intercanviat impressions sobre els treballs de la reforma estatutària.

En el decurs de la sessió de treball, el president català s’ha mostrat convençut que s’ha obert una nova relació del Govern de la Generalitat amb les administracions del món local. Segons el president ara s’està en una fase “més desinhibida”, on la relació entre la Generalitat i els ajuntaments catalans serà més cordial i, sobretot, més basada en la “confiança” . Aquest Govern- ha afegit- fa una “aposta més municipalista decidida i creiem en la subsidiarietat i la proximitat com a principis bàsics”, que segons el president han de quedar recollits en l’Estatut.

En la seva intervenció, Pasqual Maragall ha fet una aposta per una autonomia local com a valor fonamental i per concretar-ho ha reconegut que caldrà un finançament suficient, que s’haurà d’enfocar també des de la proximitat. En aquesta mateixa línia, ha mostrat el compromís del Govern per passar d’un 20 a un 30% del repartiment de la despesa pública pel que fa als ajuntaments.

Segons el president Maragall, és essencial que la ciutadania se senti representada en l’Estatut i les seves institucions i això – ha afegit- s’aconseguirà a través dels ajuntaments com a principals representants d’aquesta ciutadania.

També ha definit l’Estatut com “una eina per governar millor”, que ajudarà a aconseguir els objectius del Govern català basats en tres línies: les reformes socials, les tecnologies i les infraestructures.

Finalment, el president català s’ha mostrat molt optimista respecte al resultat final del procés d’elaboració del nou Estatut.

La sessió de treball ha tingut lloc a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, per espai de gairebé dues hores. A més del president Maragall, han pres part en aquesta reunió, per part del Govern català, el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura; el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero, i el secretari general de la Presidència, Ramon García-Bragado.

El president de la Generalitat té previst reunir-se el proper dilluns amb els alcaldes dels municipis de més de 40.000 habitats per tal d’analitzar els treballs de la reforma estatutària. La trobada tindrà lloc al Palau, a les set de la tarda.

Nota: S’enviarà fotografia.