16-3-2007                                                                                                

En l’acte commemoratiu del 10è aniversari del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona

El president Montilla afirma que el nou model industrial “requereix un fort compromís i un important esforç d’adaptació per part de tots els agents”

•    El president recalca que la petita i mitjana empresa juguen un paper molt destacat en la dinamització de l’activitat econòmica i en la vertebració del territori

•    També assegura que les activitats d’alt valor afegit elevaran el nostre potencial de competir en la nova realitat productiva

El president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat avui que el Pacte Industrial és ”un element que ajuda a vertebrar el nostre teixit industrial i també el territori, i que el diagnòstic d’aquesta iniciativa anticipava un futur que avui, 10 anys després,  ja és present”. I ha afegit “aquest nou model industrial requereix un fort compromís i un important esforç d’adaptació per part de tots els agents”.

Segons ha explicat el president durant l’acte commemoratiu del 10è aniversari del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona que s’ha celebrat aquest matí al Palau de Pedralbes, estem davant una nova realitat productiva que deixa enrere el concepte tradicional d’indústria i, en aquest context, “cal donar espai a un concepte industrial molt més ampli i que inclogui activitats terciàries, d’alt valor afegit i amb un elevat potencial de competir en aquest espai europeu ampliat”. Precisament aquestes activitats d’alt valor afegit, ha assegurat el president català que “elevaran el nostre potencial de competir en la nova realitat productiva”.

El cap de l’executiu ha volgut ressaltar també que el Pacte Industrial reconeix i aposta pel fet metropolità de l’entorn de Barcelona i ha afirmat que “l’àrea metropolitana és un dels ecosistemes empresarialment més rics de l’Europa del sud, amb una forta base industrial i, al mateix temps, uns serveis molt competitius”.

L’Acord estratègic per a la internacionalització, l’ocupació de qualitat i la competitivitat de l’economia catalana, és una prova de l’esperit que va impulsar el Pacte Industrial, ha volgut subratllar el cap de l’Executiu. “És la nostra obligació -ha afegit- promoure aquelles noves mesures que, essent plenament coincidents amb el diagnòstic del Pacte, avui han esdevingut una prioritat”.

En aquest sentit, el president ha destacat 3 aspectes claus:

1.    Adequar el mercat de treball i el sistema de formació a les necessitats reals del nou teixit industrial.

2.    Impulsar polítiques d’innovació i transferència tecnològica sense oblidar la recerca i el desenvolupament. 3.    Disposar d’unes bones infraestructures de transport.

El cap de l’Executiu ha recalcat que els reptes exposats són especialment importants per Catalunya i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona “on la petita i mitjana empresa juga un paper molt destacat en la dinamització de l’activitat econòmica i en la vertebració del territori”. En aquest sentit, ha recordat que no és casualitat que Barcelona i la seva àrea sigui considerada el 2006 per L’European Cities Monitor la quarta metròpoli europea més atractiva per ubicar empreses.

El Pacte Industrial és una associació territorial, creada l’any 1997, per les administracions locals, organitzacions empresarials i organismes i entitats vinculats al desenvolupament econòmic i a la promoció de l’ocupació. L’integren 45 ajuntaments, la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, 15 organitzacions empresarials, els dos sindicats majoritaris, el conjunt d’universitats públiques i d’altres entitats i associacions.

A l’acte també hi han participat el president del Consell General del Pacte, Dídac Pestaña; la presidenta del Comitè Executiu del Pacte, Maravillas Rojo; el secretari general de l’UGT, Josep Maria Álvarez; el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Coscubiela; el president de Pimec, Josep González; el president de Foment de Treball, Joan Rosell; el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

Per part de la Generalitat, hi han assistit també el secretari general d’Innovació, Universitats i Empresa, Antoni Soy; i el secretari d’Economia, Andreu Morillas.