31-5-07

El biòleg nord-americà Edward O. Wilson, guanyador de la XIX edició del Premi Internacional Catalunya 2007

•    El jurat ha concedit aquest premi per majoria absoluta al doctor Wilson, un eminent entomòleg, pare de l’anomenada sociobiologia i autor del terme biodiversitat

•    El president Montilla lliurarà aquest guardó en el decurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat el novembre d’aquest any

La Generalitat de Catalunya ha atorgat al biòleg nord-americà Edward O. Wilson el Premi Internacional Catalunya 2007. Aquest científic, de gran reputació internacional, és un eminent entomòleg, especialitzat en l’estudi de les formigues, així com investigador, teòric i naturalista, i un conegut activista mediambiental. És el pare de l’anomenada sociobiologia i autor del terme biodiversitat, així com d’altres com conducta social, èxit reproductiu i parentiu genètic.

El president delegat del Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós, ha anunciat aquesta tarda, en roda de premsa, el nom del guanyador d’aquesta XIX edició del premi, que atorga anualment el Govern català per reconèixer la contribució al desenvolupament dels valors culturals, científic o humans arreu del món. Rubert de Ventós ha destacat que el jurat ha apreciat la versabilitat professional d’Edward O. Wilson, i, sobretot, el seu coratge i honestedat a l’hora de defensar les seves teories “quan era i quan no era políticament correcte”.

Edward O. Wilson (1929, Birmingham. Alabama) és actualment professor honorari i conservador del departament d’Entomologia del Museu de Zoologia Comparativa de la Universitat de Harvard, als Estats Units. El 1975 va publicar Sociobiology The New Synthesis, on, sota el nom de sociobiologia, proposa una teoria consistent en l’estudi sistemàtic de les bases biològiques de tota conducta social. Esdevé el primer biòleg evolucionista que postula la teoria que sosté que la clau de l’evolució és la preservació del gen abans que la de l’individu. Així, estableix la sociobiologia com un nou camp de la ciència (S’adjunta dossier de premsa amb més informació).

El president de la Generalitat i president del Premi Internacional Catalunya, José Montilla, lliurarà aquest guardó al doctor Wilson en el decurs d’una cerimònia que tindrà lloc al Palau de la Generalitat el novembre d’aquest any. Aquest guardó està dotat amb 80.000 euros i l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies.

Enguany han concorregut a la convocatòria del Premi 235 candidatures provinents de 65 països, i han estat presentades per 227 institucions de 53 països i pel mateix jurat. Edward O. Wilson ha estat escollit per unanimitat.

Prèviament a la roda de premsa d’anunci del guanyador del Premi, el president Montilla s’ha reunit amb el president delegat del Premi, Xavier Rubert de Ventós, qui ha posat en coneixement del cap de l’Executiu el nom del guanyador.  (Des d’aquest Gabinet s’envia fotografia de la reunió).