13-6-2007

El Govern signa un conveni amb Telefónica i el Santander per restaurar la façana de la catedral de Barcelona

La Generalitat de Catalunya ha signat avui, 13 de juny, un conveni de patrocini amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat, i amb Telefónica, S.A. i el Santander, en virtut del qual les dues empreses col•laboraran econòmicament en la restauració de la façana principal de la Catedral de Barcelona.

L’acte de signatura de l’acord s’emmarca en la política del Govern de promoure la mobilització del capital privat en l’àmbit cultural.

La formalització del conveni ha estat copresidida pel president de la Generalitat, José Montilla, i l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i subscrita pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; l’arquebisbe de Barcelona; el president de Telefónica, César Alierta, i el director general del Santander, Enrique García Candelas. També hi ha assistit el vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod Rovira, màxim responsable de l’Agència de Patrocini i Mecenatge del Govern, sota l’auspici de la qual s’ha arribat a l’acord que sustenta el conveni; el regidor de l’Ajuntament de Barcelona i president de Paisatge Urbà, Jordi Portabella i el director de Telefónica a Catalunya, Kim Faura.

La restauració consistirà en la restitució de tots els elements que conformen la façana, tant els de caràcter estructural com els ornamentals, així com en la neteja del conjunt. La façana es troba actualment afectada per una patologia derivada principalment de l’ús de ferro a l’interior del material petri.

El Santander i Telefónica destinaran 400.000 euros cadascun per al finançament de les obres. Com a contrapartides per la seva col•laboració, les institucions signants es comprometen a col•locar una lona en la façana de la Catedral en la qual figurarà, alternadament, el logotip de Telefónica i el Santander. Amb aquesta col•laboració empresarial es complementa el finançament institucional pactat el passat mes d’octubre per la Generalitat, de l’Ajuntament i l’Arquebisbat de Barcelona.

 La Catedral de Barcelona, declarada el 1929 monument historicoartístic, es va començar a construir a finals del segle XIII i es va acabar a mitjans del XV. La façana principal, però, data de finals del segle XIX i principis del XX. El conjunt catedralici està integrat per la basílica de tres naus, dos campanars, el cimbori i el claustre adossat. És un dels monuments més visitats de la ciutat, ja que es calcula que cada any hi passen uns 4 milions de persones.