ContactaEN
event_note Nota de premsa

Primera prova pilot de recepta electrònica a les comarques gironines i a les Terres de l'Ebre

El Govern ha aprovat l’establiment de la primera prova pilot de la recepta electrònica a Catalunya, que s’aplicarà a les àrees bàsiques sanitàries de Tortosa-est i Tortosa-oest (Baix Ebre), Ulldecona (Montsià), la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) i Salt (Gironès). Aquests àmbits territorials, que donen servei a 108.000 ciutadans, gestionaran 120.000 receptes mensuals en el sistema electrònic durant la fase de prova.

Amb aquest operatiu, que es començarà a desplegar el juny de 2006 i es preveu que estigui implantat a tot el territori a finals del 2007, s’establirà un sistema centralitzat de recepta electrònica (SIRE), de CatSalut, on les prescripcions de receptes i els fàrmacs dispensats s’enregistraran en una mateixa base de dades.

Concretament, aquesta fase pilot inclou dues entitats proveïdores connectades al sistema centralitzat de recepta electrònica, dos sistemes d’estacions clíniques i cinc equips d’atenció primària. A més, el servidor del Consell de Col•legis de Farmacèutics es connectarà al SIRE per donar servei a quaranta oficines de farmàcia per a la seva dispensació.

Funcionament del sistema de recepta electrònica

Una vegada les prescripcions hagin estat acceptades, els centres prescriptors de receptes imprimiran un full de medicació activa que donaran al pacient juntament amb un codi de seguretat. El pacient lliurarà aquest full amb el codi de seguretat i la targeta sanitària individual al farmacèutic, que consultarà al sistema les prescripcions pendents de dispensar.

Un cop lliurat el medicament, l’oficina de farmàcia enregistrarà la recepta com a dispensada en el sistema centralitzat SIRE. La incorporació de la recepta electrònica suposa un pas qualitatiu molt important ja que l’assegurat accedeix al sistema sanitari públic a través de la seva targeta sanitària individual (TSI), que l’identifica mitjançant el codi d’identificació personal (CIP), i d’aquesta manera s’incrementa la seguretat i la confidencialitat de la informació dels pacients.

A més, la recepta electrònica garantirà un sistema més racional dels serveis mèdics i de l’atenció farmacèutica així com de l’atenció al pacient ja que podrà haver-hi un major seguiment. Aquesta actuació respon a l’objectiu del Govern d’incorporar les noves tecnologies a les activitats de l’Administració amb la finalitat de contenir la despesa farmacèutica i millorar la gestió pública.

D’altra banda, aquesta actuació també s’emmarca en el Plan Avanza del Ministeri d’Indústria, que pretén informatitzar el sistema sanitari i, d’aquesta manera, garantir la interconnexió i la interoperativitat entre els sistemes d’informació de les diferents autonomies i el Ministeri de Sanitat.