El Govern signarà convenis de col·laboració amb les diòcesis de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Solsona, Urgell i Vic de l’Església catòlica a Catalunya pel període 2006-2010 per establir les condicions generals de conservació d’una gran part del patrimoni cultural català, del qual les diòcesis en són titulars.

Amb aquests convenis s’estableix una línia de col·laboració necessària i adient per a la protecció, conservació i difusió de béns culturals molt significatius, un acord estratègic de llarga durada (2006-2010) entre Govern i diòcesis que segueix les línies establertes pel Departament de Cultura pel que fa a polítiques de conservació del patrimoni.

Els convenis de col·laboració establiran el mode de finançament de les actuacions que s’efectuaran els propers anys segons el qual el 50% de l’import de l’execució de les actuacions aniran a càrrec de l’Administració de l’Estat o de la Generalitat de Catalunya. En cas que aquesta meitat sigui aportada per la Generalitat, se signarà un conveni específic de finançament per a cada actuació. L’altre 50% haurà d’ésser aportat pel bisbat corresponent, o bé per altres ens públics (locals o provincials) o privats.

A més, el Govern ja ha aprovat avui dotacions pressupostàries per dos d’aquests futurs convenis específics per actuacions concretes. Es tracta de dos convenis que se signaran amb l’Arquebisbat de Barcelona pels quals el Govern destinarà 1.680.000 euros per la restauració de l’església de Santa Maria del Mar i 957.100 euros a la restauració de l’església de Santa Maria del Pi, per la redacció dels projectes i l’execució de les obres de manteniment.

Gairebé un milió d’euros pel conjunt monumental de la Vall de Boí

El Govern ha acordat avui una subvenció al Bisbat d’Urgell de 898.740,66 euros per culminar el procés de restauració de l’església de Santa Maria de Taüll iniciat l’any 2003, que ha consistit amb una consolidació estructural d’urgència, un cop es van constatar greus deficiències a alguns murs de la nau i al campanar.

Comptant amb aquesta aportació, els darrers anys ja s’han invertit més d’1,8 milions d’euros en el patrimoni de la Vall de Boí. Entre les actuacions ja fetes, destaquen la restauració de l’església de Cardet (631.367,49 euros), les obres de millora d’accessibilitat per a minusvàlids a les esglésies de Durro, Sant Joan de Boí i Sant Climent de Taüll (220.000 euros), a més d’altres actuacions a les esglésies de l’Assumpció del Coll, Sant Climent de Taüll i Durro.

Cal destacar que la Vall de Boí va ser reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat l’any 2000, ressaltant els valors de l’art romànic, plenament integrat al paisatge rural que l’envolta.