“Josep Faulí té i tindrà sempre un lloc d’honor en la història del periodisme català, no solament per haver estat el primer director de l’”Avui”, sinó pel seu decidit impuls, des de diferents llocs de responsabilitat, de la premsa escrita en llengua catalana”. El secretari de Comunicació, Ramon Font, ha recordat amb aquestes paraules la figura de Josep Faulí i Olivella, que ha mort avui a l’edat de 74 anys. El secretari de Comunicació ha afegit que, amb Faulí, “el periodisme ha perdut un professional noble, compromès amb la democràcia i la catalanitat des de primera hora”.

Josep Faulí, periodista, escriptor i crític literari, va néixer a Barcelona el 1932. Va col·laborar en diferents publicacions (Tele/estel, La Vanguardia, Serra d’Or, Destino...) i va ser redactor en cap i comentarista de política internacional al “Diario de Barcelona” on, a més, va fer una pàgina setmanal de crítica i informació de llibres catalans (1962-1976).

Però la seva figura està vinculada sobretot al diari “Avui”, del qual va ser el primer director, des de la seva fundació l’abril de 1976 fins el maig de 1977. També ho va ser, posteriorment, durant l’etapa 1985-1986. Entre aquests dos períodes va exercir diferents càrrecs de responsabilitat en la Generalitat de Catalunya, primer a les ordres del president Josep Tarradellas, com a cap de premsa, a partir del 1981, i posteriorment amb el president Jordi Pujol, de qui va ser Cap del Servei de Mitjans de Comunicació fins el 20 de setembre de 1984.

Posteriorment, el febrer de 1992 el Govern de la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi i el gener de 1997 va nomenar-lo primer president del Consell Audiovisual de Catalunya.