La Generalitat dotarà tots els ports de Catalunya dels recursos necessaris per poder rebre i tractar les aigües de sentina i les aigües residuals generades per les embarcacions. L’objectiu d’aquest projecte és optimitzar les instal•lacions portuàries perquè siguin més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient i fomentar les bones pràctiques ambientals entre els usuaris. La instal•lació d’aquests equipaments es realitzarà en el transcurs de 2005 i suposarà una inversió de més d’1 milió d’euros.
Per portar endavant aquest projecte, Ports de la Generalitat ha convocat un concurs públic per subministrar i instal•lar els equipaments necessaris per recollir les aigües de sentina i residuals, que avui ha sortit publicat al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya). Un cop s’hagi desenvolupat aquesta actuació, totes les instal•lacions portuàries catalanes disposaran d’aquests equipaments.
Política mediambiental
La política mediambiental engegada per la Generalitat és un compromís per a l’optimització dels recursos, la prevenció, la lluita contra la contaminació, la conservació, la integració i el respecte per l’entorn.
En aquest context s’estan implementant els procediments d’actuació per vetllar per a una millora contínua, difondre la informació, establir mecanismes de participació, comunicació i formació continuada. A més, s’està col•laborant amb les diferents administracions, ens públics i privats en la recerca de solucions més globals.
Instal•lacions
Els equips s’hauran d’adaptar a tot tipus d’embarcacions que desenvolupin la seva activitat en els ports. L’equipament disposarà d’un punt de recollida amb dues bombes d’aspiració per extreure els residus líquids dels vaixells. Una, per a les aigües residuals i, l’altra, per a les aigües de sentina.
A més, d’un separador d’hidrocarburs amb una capacitat mínima per emmagatzemar 400 litres.
Les aigües de sentina i residuals que s’extreuen de les embarcacions s’hauran de gestionar correctament. Les aigües residuals es conduiran fins a la xarxa de clavegueram, mentre que les aigües de sentina es tractaran en el mateix port a través d’un separador d’hidrocarburs. L’hidrocarbur el gestionarà una empresa autoritzada.
Ports a equipar
Els 29 ports catalans als quals s’hi destinaran aquests recursos es distribueixen segons l’àmbit geogràfic:
Girona: Colera, Llançà, el Port de la Selva, Roses, Canals de Santa Margarida, l’Escala, Aiguablava, Llafranc, Marina de Palamós, Palamós, Marina Port d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Cala Canyelles i Blanes.
Barcelona: Arenys de Mar, Port Balís, Marina Port Vell, El Garraf, Vilanova i la Geltrú, Coma-ruga i Torredembarra.
Tarragona: Salou, Cambrils, Calafat, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar.