Aquesta intervenció s’inscriu en el programa Reviure les velles ciutats, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.

Els interessats a executar l’obra tenen de termini fins al 17 de maig per presentar les seves ofertes. L’obertura de pliques tindrà lloc el dia 25 de maig.

Dades de l’actuació

Pressupost de licitació – 360.000 €

Termini d’execució – 4 mesos

Les obres que proposa l’Incasòl se centren en la urbanització de la plaça de la Constitució, la plaça de la Font i el carrer de la Font del centre històric, anomenat Dalt la Vila.  El terreny de l’àmbit d’actuació és lleugerament inclinat, facilitant l’evacuació de les aigües pluvials des de la part superior de la plaça de la Constitució cap a la plaça de la Font. El paviment actual consta d’un empedrat amb llambordes de diferents mides i materials. El projecte de la nova urbanització proposa reorganitzar l’espai de la plaça de la Constitució a partir de dos paviments diferenciats, un de maó massís a sardinell, buscant la similitud amb el carrer Costa, i l’altre, amb la recuperació de la llamborda existent a la plaça. Es destacaran els elements preexistents, com ara la font i els arbres, mitjançant unes estores de paviment de maó a sardinell que marcaran les zones de descans. Tot l’àmbit d’intervenció està considerat zona arqueològica, és per això que es preveuen treballs d’arqueologia.

Les obres es basen en un projecte de l’arquitecte Marc Manzano i els promotors són l’Ajuntament de Badalona, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge i l’Institut català del Sòl dins del programa Reviure les velles ciutats. L’Ajuntament de Badalona i l’Incasòl finançaran l’actuació a parts iguals.

La formació del nucli urbà medieval de Badalona sembla que es va iniciar just al final del segle X i principi del segle XI, sobre la qual havia estat la ciutat romana de Baetulo, situada en un petit turó.

A partir del final del segle XVII i durant el segle XVIII, el nucli urbà va començar una altra etapa de transformació i creixement, paral•lelament a les transformacions econòmiques i productives que s’estaven produint al país.

L’origen de la plaça de la Constitució es troba amb la formació del nucli de la Sagrera després d’haver-se consagrat l’església de Santa Maria, l’any 1112. El nucli medieval, segons el model romànic, es va estructurar de forma radial a l’entorn de l’església i de la plaça de la Vila a través de carrers irregulars, estrets i corbs. A la plaça, hi confluïen les principals vies de comunicació de la vila, com el carrer de Barcelona, el carrer de la Plaça, el carrer de Fluvià i el carrer de la Costa. Actualment, encara hi ha cases del segle XVIII, tot i que estan força reformades.

Barcelona, 19 d’abril de 2007